Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Лято с операта – в парка, върху езеро и под скалите

[post-views]
Лято с операта – в парка, върху езеро и под скалите

С грандиозен фестивал и нова продукция на тетралогията „Пръстенът на нибелунга” Софийската опера и балет се включва в международните празници за 210-годишнината на Рихард Вагнер. От 8 до 30 юли се представят всичките 7 заглавия, и до този момент, в репертоара й – „Рейнско злато”–на 8 юли, „Валкюра” – на 9-и, „Зигфрид”(11-и), „Залезът на боговете”(13-и), „Тристан и Изолда”(23-и), „Парсифал”(25-и), „Летящият холандец”(29-и и 30-и).
Директорът акад. Пламен Карталов представя през 2010 г. премиерата на първата част – „Рейнско злато”. В следващите 3 години са на сцената вече „Валкюра”, „Зигфрид” и „Залезът на боговете”. Днес режисьорът Карталов го определя като дързост, защото ролите изпълняват само български артисти, а най-важна за него е проверката пред германската публика. Но самочувствието на трупата идва и с традиционния Вагнеров фестивал в Софийската опера, където се събират запалени почитатели на немския композитор отвсякъде, музикални пилигрими по следите на новостите в оперния свят.

Сегашната продукция на тетралогията ще има нови декори, костюми и режисьорска концепция в стила на сюрреализма. Режисьор на спектаклите е Пламен Карталов, дирижира Константин Тринкс, сценографията е на Ханс Кудлих, костюмите са на Християна Михалева.

Академик Карталов смята, че можем още по-дълбоко да навлезем с разбиране във фантастичния разказ за герои, събития и общества: от митологичното време, през съвремието с поглед към бъдещето. Музиката на Вагнер е музика на бъдещето, казва той. С Вагнеровия репертоар, „невъзможно труден за поставяне”, визитна картичка на всеки световен оперен театър, ние дръзнахме да направим нашето изкуство съизмеримо с това на европейската сцена, смята Карталов. Но в последния сезон успех имат и новите постановки на „Чичовци”, „Ана Каренина”, „Дама пика”, „Рилският пустинник”.

Плакати за две от представленията на Софийската опера и балет за летния сезон

Любопитно е, че с младите артисти, които са се включили във Вагнеровия репертоар, работят именитата Анна Томова-Синтова и световният бас Орлин Атанасов. Днес той е на 46, но едва на 20 години започва да покорява международната сцена. Орлин сам е поискал да помогне, защото чувства Софийската опера като свой театър. И вече прави майсторски клас в новата зала на операта, в пространството на Тържествената зала на дом „Александър Стамболийски”, в който, уви, не се сбъдва мечтата на академик Карталов да направи музей на оперното изкуство… Дали е оптимист за тази идея? Важното е, че в София при всички кризи живее оперното изкуство, важно и в целия свят.

Заедно с Вагнеровия репертоар традиционно на Белоградчишките скали върви летният фестивал „Опера на върховете” (4–13 август), където под небето звучи „Кармина Бурана”, летният фестивал „Опера в парка” (в парка на Военната академия от 24 юни до 30 юли) – за малки и големи зрители, както и „Музи на водата” на Панчаревското езеро (14 юли–27 август) с прекрасни заглавия, сред които мюзикълът „Мамма Mиa!”.

Най-ново

Единична публикация

Избрани