Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

250 самолета летят в най-голямото учение на НАТО

[post-views]
250 самолета летят в най-голямото учение на НАТО

Най-голямото военновъздушно учение на НАТО от създаването му през 1949 г. започна в понеделник сутринта в германското въздушно пространство. Ръководеното от германските отбранителни сили Бундесвер учение „Въздушен страж 2023“ (Air Defender 23) ще продължи до 22 юни. Целта му е да се отработи отблъскването на атака на агресор от изток. Въпреки че маневрите се провеждат на фона на война, която Русия води в кандидатка за членство в НАТО Украйна, от военновъздушните сили на Германия съобщиха, че учението е замислено още през 2018 г. и оттогава тече подготовка.
„Правим всичко възможно, за да сме сигурни, че няма да има ескалация с Русия“, каза експертът от военновъздушните сили Инго Герхарц, цитиран от ДПА. Той даде пример, като уточни, че няма да има никакви полети в посока на руския анклав Калининград.
В учението ще участват около 10 000 войници и 250 самолета от 25 държави, които ще бъдат разположени в шест военни бази. Само САЩ изпращат 100 самолета през Атлантически океан. Във въздуха участниците ще тренират в кризисни ситуации в три летателни зони: над Северна Германия и Северно море, части от Източна Германия и Балтийско море и малка ивица на Южна Германия. Тези зони ще бъдат последователно затваряни за граждански самолети всеки ден за няколко часа, което ще предизвика затруднения с полетите.

„Приблизително 800 полета ще бъдат пренасочвани дневно в резултат на учението и свързаните с него мерки“, съобщиха от Евроконтрол. Маршрутите на около 300 от тях ще бъдат удължени със средно 110 км, което съответства на около 7 мин. полетно време. Това се случва в момент на летни ваканции, в който въздушният трафик в Европа е най-натоварен отпреди COVID пандемията.
„НАТО иска да изпрати политическо послание за възпиране със своето учение“, коментира пред ’’Дойче Веле’’ Торбен Арнолд от Германския институт за международни въпроси и въпроси на сигурността. – „Това е ясен сигнал, като казва, че въпреки че въздушно пространство е изключително натоварено, те са готови да заявят: „Ще защитаваме всеки сантиметър от територията на НАТО“.

Обявената цел на учението е „оптимизиране и разширяване на сътрудничеството между участващите нации“ с маневри по „Сценарий за помощ по член 5 на НАТО“. Затова според военни експерти учението освен тренировъчна стойност цели да покаже на Кремъл какво би се случило, ако например Русия нападне една или повече от балтийските републики, с които граничи.
В мащабното учение участва и България. По данни на Министерството ни на отбраната четирима български офицери по планирането ще бъдат част от щаба. Страната ни обаче няма да се включи с техника. (БА)

Най-ново

Единична публикация

Избрани