Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Йенс Столтенберг: Украйна има право да освободи собствената си територия

[post-views]
Йенс Столтенберг: Украйна има право да освободи собствената си територия

Украйна няма да получи покана за членство в НАТО на предстоящата среща на върха на Алианса във Вилнюс, но страната ще се нуждае от подкрепа в дългосрочен план. Това заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтеберг след срещата си с германския канцлер Олаф Шолц в Берлин.

НАТО е и ще остане основният гарант за нашата колективна сигурност, като голяма част от Бундесфера ще е надеждно готов да защитава този Алианс. Това заяви германският канцлер Олаф Шолц, чиято страна освен домакин на най-мащабното в историята на пакта военновъздушно учение „Air defender-23”, само преди дни прие първата си от десетилетия стратегия за сигурност, която предвижда значително увеличаване на разходите за отбрана.

Очаквано във фокуса на разговорите беше войната в Украйна, като Столтенберг не пропусна да благодари за финансовата, военната и хуманитарната подкрепа на Германия за Киев.

Йенс Столтенберг – генерален секретар на НАТО:

„ Украйна има пълното право да освободи собствената си територия и вече е в ход контранастъпление. Колкото повече украинците освобождават от територията си, толкова по-силна ще бъде позицията им на масата за преговори.“

Генералният секретар на НАТО беше категоричен, че няма страна, която да не иска край на войната, но временен мир би означавало замразяване на конфликта и приемането на руските условия.

Столтеберг беше категоричен, че на предстоящата среща във Вилнюс макар и конфликта в Украйна да е водещата тема, страната няма да получи покана за членство. Той допълни, основен приоритет на Алианса е да приема в дългосрочен план за оказването на подкрепа на Киев, като прогнозира, че конфликтът най-вероятно ще се проточи във времето.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани