Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

След референдум, Швейцария намалява използването на изкопаемите горива

[post-views]
Пътниците на швейцарски влак бяха взети за заложници, а по-късно освободени невредими

Швейцария се отказва от изкопаемите горива до 2050г. Това решиха хората в страната, след като одобриха на референдум плановете на правителство да намали използването на петрол и газ за сметка на възобновяемите източници на енергия.

Близо 60 процента от гласувалите подкрепиха законовите промени. Резултатите от референдума са шамар за опозиционната Швейцарска народна партия, която бе инициатор на общественото допитване.

Независимо от притесненията, че намаляване използването на изкопаемите горива може да увеличи цената на енергията, хората изглежда са по-загрижени за околната среда и промените в климата.

В опит да ускори процеса швейцарското правителство обеща да отпусне през следващите 10 години финансова подкрепа в размер на 2 милиарда швейцарски франка за насърчаването на замяната на отоплителни системи, които са на газ или нафта, с щадящи такива. Отделно правителството отпуска още 1 милиард и 200 милиона, с които да даде тласък на бизнеса към зелени иновации.

Проблемът с климатичните промени от години е в дневния ред на политиците, след като заради покачването на температурите емблематичните ледници в швейцарските Алпи започнаха чувствително да губят обемите си.

Наред със закона за защита на околната страна Швейцарците одобриха още и налагането на 15 процентов корпоративен данък на мултинационалните компании, независимо от това къде са регистрирани.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани