Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Нова ескалация на напрежението в Западния бряг – трима палестинци бяха убити в сблъсъци с израелската армия

[post-views]
Убит е извършителят на вчерашното нападение в Тел Авив

Нова ескалация на напрежението на Западния бряг. Най-малко трима души загинаха, а близо 30 други бяха ранени при въоръжени сблъсъци между израелски войници и палестински милициии в Дженин.

Нападение на израелската армия срещу бастиона на палестинските милиции в Западния бряг – Дженин, доведе до поредния кървав сблъсък. Израелските сили нахлули в града под прикритието на ракети и последвала конфронтация. Убити са най-малко трима души, сред които и 15-годишен младеж, съобщиха палестинските здравни власти. Поне 17 от пострадалите са с огнестрелни рани. Четирима души остават в критично състояние, като между тях има и „момиче с тежка травма на главата“.

Окупираният Западен бряг преживява най-големия пик на насилие след Втората интифада в зората на века, като от началото на годината са убити 128 души, основно при сблъсъци с израелските сили за сигурност, които засилиха дейността си в региона, основно край Дженин и Наблус. Жертвите са предимно представители на местните бунтовнически фракции, но сред загиналите има и цивилни, включително повече от 20 непълнолетни.

Всичко това идва на фона на поредната ескалация на напрежението между израелци и палестинци. През уикенда Тел Авив ускори процеса за одобрение и изграждане на израелски селища в окупираните територии. Очаква се след седмица да стартира и изграждането на хиляди нови жилища в еврейските колонии. В отговор палестинските власти бойкотираха предвидената среща по икономическите въпроси с Израел, която щеше да бъде първата по рода си от близо 15 години.

Най-ново

Единична публикация

Избрани