Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Страните от ЕС не са единодушни дали да бъдат продължени субсидиите за ТЕЦ

[post-views]
Продължава работата по проведената от ГДБОП и ДАНС акция в ТЕЦ-ове и топлофикации

Предложение за удължаване на субсидиите за топлоелектрическите централи на въглища възпрепятства плановете на министрите на енергетиката на страните от Европейския съюз да одобрят реформа на пазара на електроенергия, предава „Ройтерс“.

Целта е да не се повтори миналогодишната енергийна криза, когато рекордните цени на природния газ натовариха потребителите с много високи сметки, както и цените на електроенергията да станат по-стабилни и предвидими благодарение на нови мощности за производството на възобновяема енергия и изграждането на нови ядрени електроцентрали, които отделят малки количества въглеродни емисии.

Електричеството, което те ще произвеждат, ще трябва да се продава на фиксирани цени. Ротационният председател на Евросъюза Швеция обаче в последния момент предложи възможността за продължаване на държавните субсидии за топлоелектрическите централи на въглища, за да бъдат тези мощности в готовност и активирани при необходимост.

Категорично против това предложение се обявиха Германия, Белгия и Люксембург, по-мека позиция изразиха Франция и Испания, а Унгария ще гласува срещу предложението за реформа на пазара на електроенергия.

Източник: bnr.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани