Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

САЩ и Китай си обещаха да стабилизират влошените си отношения и да възобновят разговорите на високо равнище след визитата на Блинкън

[post-views]
САЩ и Китай си обещаха да стабилизират влошените си отношения и да възобновят разговорите на високо равнище след визитата на Блинкън

По време на посещението в Пекин на държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън САЩ и Китай си обещаха да стабилизират силно влошените си отношения, предаде Асошиейтед прес.

Все още не е ясно дали двете страни ще уредят най-големите противоречия помежду си, много от които са от значение за международните финанси, сигурност и стабилност. Двете страни изразиха готовност да продължат да говорят, но няма много признаци, че която и да било от тях е готова да отстъпи от позициите си по въпроси като търговията, Тайван, състоянието на човешките права в Китай и Хонконг, китайското военно присъствие в Южнокитайско море и войната на Русия в Украйна.

На срещата си с Блинкън Си изрази задоволство от резултатите от предходните срещи на американския държавен секретар с двама високопоставени китайски дипломати и заяви, че двете страни са се съгласили да възобновят програмата за разбирателство, за която той и президентът на САЩ Джо Байдън се договориха на среща в Бали миналата година.

„Китайската страна ясно изрази нашата позиция и двете страни се съгласиха да следват общите договорености, които президентът Байдън и аз постигнахме в Бали“, заяви Си. „Двете страни също така постигнаха напредък и споразумения по някои конкретни въпроси“, добави Си, без да даде повече подробности.

Блинкън, от своя страна, заяви, че „САЩ и Китай имат задължението и отговорността да управляват отношенията си“. „САЩ се ангажират да направят това“, каза той. „То е в интерес на САЩ, в интерес на Китай и в интерес на света“, добави Блинкън.

Американският държавен секретар описа разговорите с високопоставени китайски служители като „откровени и конструктивни“.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани