Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Британският парламент одобри доклада, констатиращ, че Борис Джонсън е излъгал за скандала „Партигейт“

[post-views]
Разследването по британския „Партигейт“ приключи със 126 глоби

Британският парламент нанесе още един удар на политическата кариера на бившия британски премиер Борис Джонсън, като одобри вчера доклада, констатиращ, че бившият лидер умишлено е излъгал за партитата, организирани в правителствената резиденция в нарушение на антиковидните правила, предаде Ройтерс.

Джонсън взе внезапното решение да се откаже от депутатското си място по-рано този месец, след като се запозна с предварителните констатации от близо едногодишното разследване за поведението си по време на пандемията от коронавриуса, когато са били организирани скандалните партита на „Даунинг стрийт“ 10.

Комисията публикува заключенията си миналата седмица, констатирайки, че Джонсън умишлено е излъгал колегите си, когато е уверил Камарата на общините, че винаги са били спазвани всички антиковидни правила в правителствените сгради.

Докладът препоръчва Джонсън да бъде лишен от депутатския си пропуск и щеше да препоръча отстраняването му от Камарата на общините за срок 90 дни, ако вече не се беше отказал сам от депутатското си място.

Депутатите в Камарата на общините гласуваха вчера с 354 гласа „за“ и само 7 „против“ за одобряване на доклада след четиричасови дебати.

Решението на парламента да одобри заключенията на доклада обаче не пречи на Джонсън отново да се кандидатира за депутат, но е един болезнен удар за консервативния политик, който преди една година още беше премиер на страната, посочва Ройтерс.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани