Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Румен Радев: Случващото се навява съмнения, че партиите търсят да назначат свой човек на стола на главния прокурор

[post-views]
Румен Радев: Има редица обезпокояващи фактори от проверките на цените на храните на пазара

Това, което се случва в момента, навява съмнения, че парламентарно представените политически партии търсят да назначат свой човек на стола на главния прокурор. Това каза президентът Румен Радев пред журналисти след откриването на тридневния форум „Зелена седмица 2023“, посветен на зеления преход в страните от Централна и Източна Европа и енергийната свързаност, зеленото финансиране и иновациите.

БТА припомня, че Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет избра Борислав Сарафов за временно изпълняващ длъжността на главен прокурор.

Според Радев случващото се е урок за цената на достойнството и принципите в политиката. Виждаме как, когато загърбиш своите принципи и достойнство, за да вземеш властта, прегръщайки най-големите си противници и в този случай, както при назначаването на Борислав Сарафов, да демонстрираш обратното, че имаш принципи и достойнство – става все по-трудна задача, коментира Румен Радев.

По думите му като общество трябва внимателно да следим и упражняваме контрол върху фигурата, изпълняваща длъжността главен прокурор, защото неговото назначаване не преминава детайлната процедура за избор. Не преминава през задълбочените обсъждания за професионалните и морални качества и много важно – не минава и назначаването му през указ, издаден от президента, а в същото време се ползва с всички правомощия на главния прокурор и може да остане за неопределено дълго време на този пост, обясни държавният глава.

Радев посочи, че за Борислав Сарафов трябва да бъде съдено по отношението му към имунитетите и към „делата на трупчета“ за корупция по високите етажи на властта, смята президентът и добави, че Сарафов трябва бързо и ясно да се позиционира – дали ще помага на определени политически фигури да се „доизперат“ взаимно, или ще застане на позиция, която да позволи бързо връщане на справедливостта.

Във време на политически катаклизми всички трябва да се придържаме стриктно към Конституцията и законите. Сезирането на Конституционния съд (КС) все още не е допуснало до разглеждане и изобщо не се знае дали ще бъде разгледано, а и няма срок, обясни Румен Радев.

Президентът припомни казус с правомощията на Инспектората на ВСС при изтекъл мандат. Решението на КС е много ясно – изтеклият мандат не прекратява по никакъв начин правомощията, добави президентът.

Всеки свободен български гражданин има право да се занимава с политика, но е важно и с какъв капитал влизаш в тази политика, каза държавният глава по повод вчерашното изявление на Иван Гешев.

Който предлага премахването на фигурата главен прокурор, трябва да много ясно да заяви с какво го заменя и по какъв начин ще бъде устроена цялата работа в прокуратурата, както и да направи анализ какви ще бъдат последствията, а до момента не сме видели това, заяви още Радев по повод заявките за премахването на фигурата „главен прокурор“.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани