Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Израелските сили ликвидираха палестинец, член на „Ислямски джихад“

[post-views]
Израелската армия уби двама палестинци при сблъсъци на Западния бряг

Израелските сили ликвидираха палестинец, член на „Ислямски джихад“, снощи край град Витлеем на окупирания Западен бряг, съобщи Франс прес, като цитира изявления на израелските въоръжени сили и палестинското министерство на здравеопазването.

Друг палестинец, 48-годишният Амджад Ареф Фаяд Абу Джаас, който беше тежко ранен при израелско нападение в Дженин, е починал от раните си, добави палестинското министерство. Погребението му се състоя днес. С неговата смърт броят на палестинците, убити вчера при смъртоносните боеве в Дженин, при които бяха ранени над 90 палестинци, както и осем членове на израелските сили, достигна шест.

Загиналият край Витлеем Закария Мохамед ал-Заул, 20-годишен, е бил улучен „в главата от бойни куршуми от окупационните сили“, според изявление на палестинското министерство на здравеопазването. Той е бил член на „Ислямски джихад“, потвърди въоръжената групировка в изявление.

От своя страна израелската армия съобщи, че „Заподозрян хвърли коктейли „Молотов“ по израелски войници, които извършваха рутинни дейности“ в същия район. Тя добави, че войниците са отвърнали на нападението с бойни патрони. Има данни, че при това е бил ранен един човек, добави армията.

Официалната палестинска информационна агенция „УАФА“ съобщи за сблъсъци между палестински младежи и израелските сили, които са стреляли с бойни патрони и са използвали сълзотворен газ и зашеметяващи гранати. Инцидентът се случи на фона на насилието в окупирания Западен бряг, където честите израелски операции в палестински населени места често водят до сблъсъци с местните жители, отбелязва АФП.

На Западния бряг живеят почти три милиона палестинци, както и около 490 000 израелци, които живеят селища, които ООН счита за незаконни съгласно международното право.

От началото на годината при насилие, свързано с израелско-палестинския конфликт, загинаха най-малко 166 палестинци, 21 израелци, един украинец и един италианец са били убити, според преброяване на АФП, изготвено по официални израелски и палестински източници. В тази статистика са включени, от палестинска страна, както бойци, така и цивилни, включително непълнолетни. Повечето загинали от израелска страна са цивилни, включително непълнолетни, а трима от тях са представители на арабското малцинство, живеещо в Израел.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани