Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Откриха паметен знак, напомнящ за победите на Българската армия

[post-views]
Откриха паметен знак, напомнящ за победите на Българската армия

Във Военна академия „Г.С.Раковски“ вече има паметен знак в чест на посрещането на 17 юни 1945 г. в София на българските воини , които се завръщат от битките във Втората световна война  под командването на генерал-лейтенант Владимир Стойчев. Той бе открит с военно-църковен ритуал от съветника на президента по сигурност и отбрана Илия Милушев, началника на политическия кабинет на министъра на отбраната д-р Добромир Тотев, началника на академията генерал-майор Тодор Дочев, заместник-председателя на Съюза на ветераните от войните на България (СВВБ)  Мария Стоянова и архитект Здравец Хайтов. Освещаването на паметния знак извърши отец Лъчезар от БПЦ. Венци бяха положени от името на министъра на отбраната, началника на отбраната, началника на академията и СВВБ.

В паметното събитие участваха ветераните от Втората световна война Мария Стоянова, Тодор Андонов, Любен Ризов и Анани Ризов, както и членове на Централния управителен съвет на СВВБ от цялата страна. Откриването уважиха още председателят на СОСЗР генерал от запаса Златан Стойков, неговият заместник бригаден генерал от запаса Стефан Стефанов, председателят на Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите младши лейтенант от запаса Петър Велчев, председателят на Сдружение „За честта на пагона“ капитан I ранг от запаса Цвятко Дончев, други представители на военно-патриотични организации, офицери и цивилни служители от академията.

Откриха паметен знак, напомнящ за победите на Българската армия

Със заповед на председателя на СВВБ доц. д-р Иван Сечанов за съществена подкрепа на Съюза и във връзка със събитието със знак „За признателност“ бяха наградени генерал-майор Тодор Дочев и авторът на паметния знак архитект Здравец Хайтов. Отличията връчи Мария Георгиева. 

В своето слово генерал-майор Дочев, припомни триумфалния марш на първоармейци на 17 юни 1945 г. от Централната железопътна гара, през Лъвов мост до Народното събрание. Днес, подчерта той, паметният знак в чест на тяхното посрещане намира своето достойно място в академията, което е най-естественото продължение на Алеята на победите на Българската армия и събирателен образ на саможертвата на хилядите знайни и незнайни воини. Самата алея е създадена през 1933 г. и точно след 90 години бе открит този паметен знак на основата на морена от природен парк „Витоша“. Неговото изграждане е по инициатива на СВВБ с подкрепата на Министерството на отбраната и домакинството на академията. Освен това знакът е в непосредствена близост с манежа, където кавалеристите са поддържали подготовката си, включително и генерал-лейтенант Стойчев.

Ветераните и гостите имаха възможност да влязат в църквата „Св. Архнгели“, където е  увековечена паметта на възпитаниците на военното училище и академията, загинали във войните за национално освобождение и обединение. Преди тържествената церемония в академичната зала се проведе заседание на Централния управителен съвет на СВВБ.  Приветствие към участниците поднесе генерал-майор Дочев, подчертавайки, че за първи път в най-представителната зала на академията се провежда подобен форум и изрази преклонение пред ветераните, които по бойните полета на Втората световна война имат голям принос за разгрома на фашизма.

От Съюза на ветераните от войните на България изразиха благодарност към Министерството на отбраната и Военната академия за подкрепата при реализиране на инициативата, която се посвещава на предстоящата 80-годишнина от участието на Българската армия във Втората световна война.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Спирдон Спирдонов

Най-ново

Единична публикация

Избрани