Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

САЩ обявиха помощ от 1,3 милиарда долара за икономиката на Украйна

[post-views]
САЩ: Войната между Израел и Хамас има опасност да се разрасне

САЩ ще предоставят помощ от 1,3 милиарда долара (1,2 милиарда евро) за икономиката на Украйна, обяви държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън, цитиран от световните агенции.

„Докато Русия продължава да унищожава, ще сме там, за да помогнем на Украйна да се възстанови: да възстанови тя живота на хората, да възстанови страната, да възстанови бъдещето си“, заяви Блинкън на конференцията в Лондон, посветена на възстановяването на Украйна. Той подчерта, че целта е да се предостави на Украйна възможност „да процъфтява като сигурна, независима държава, изцяло интегрирана с Европа, свързана с пазарите по света“.

„Ще инвестираме 520 милиона долара, за да помогнем на Украйна да промени енергийната си система“, добави държавният секретар на САЩ. 657 милиона ще бъдат използвани за модернизиране на граничните пунктове, пристанищата, жп линии и друга жизненоважна инфраструктура. Около 100 милиона долара ще се използват за дигитализиране на украинските митници и други системи „за увеличаване на скоростта и намаляване на корупцията, а 35 милиона – за помощ за украинските предприятия чрез финансиране и застраховане.

Новата помощ е в допълнение към над 20 милиарда долара икономическа помощ и помощ за развитието на Украйна, които Вашингтон вече е предоставил, подчерта Блинкън. Той обаче отбеляза, че „само частният сектор може да мобилизира необходимото ниво на инвестиции, за да отговори на огромните нужди на страната“.

Водещият американски дипломат също така подчерта, че Русия ще трябва да плати за щетите, причинени от нейната агресия в Украйна. „Русия е отговорна за разрушаването на Украйна. И Русия ще трябва в крайна сметка да понесе цената за възстановяването на Украйна“, заяви Блинкън.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани