Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Преди 110 години: Запасни и гимназисти са участвали в отбраната на Видин

[post-views]
Преди 110 години: Запасни и гимназисти са участвали в отбраната на Видин
Преди 110 години: Запасни и гимназисти са участвали в отбраната на Видин

Двудневна научна конференция с международно участие „Балканските воини 1912 – 1913 г. – между триумфа и трагедията“ се провежда във Видин. Тя е част от националния план за отбелязване на годишнината. Организира се от Министерство на отбраната, Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва, Военноисторическата комисия, Община Видин и Регионалния исторически музей. Посвещава се на героичната отбрана на Видин от запасното войнство, жителите на града, включително и ученици от гимназията, която е организирана от генерал-майор Кръстю Маринов, останал в историята като спасителят на града от сръбската агресия. Знае се историята за пратениците на сръбските командири, които искали от генерал-майор Маринов да предаде Видин. Думите му „Българският воин е учил не да предава, а да превзема крепости“ остават записани със златни букви в аналите на бойната ни слава.

Днес в  конферентния център на Областната администрация проявата бе открита директора на РИМ д-р Христина Кирилова с поздравление от името на кмета от д-р Цветан Цеков. Приветствия към участниците и гостите имаше от областния управител Любен Иванов, началника на Военна академия „Г. С. Раковски“ генерал-майор Тодор Дочев и бригаден генерал от запаса д-р Пламен Богданов от Университета за библиотекознание и информационни технологии. Първият доклад „Балканските войни между триумфа и трагедията“ бе на председателя на СОСЗР генерал от запаса Златан Стойков. За ролята на тайната дипломация при подготовката и воденето на войните бе докладът на генерал-майор Тодор Дочев.

Преди 110 години: Запасни и гимназисти са участвали в отбраната на Видин

Както конференцията във Военна академия „Г. С. Раковски“ преди седмица, така и тази отбелязват двете Балкански войни, като едно цяло, с което се преустановява съществуващата досега практика да се премълчава втората, известна като Междусъюзническа. В нея участват изявени български историци и изследователи. Дистанционно се включват представители на Черна гора, Румъния и Република Северна Македония. Непосредствени организатори са д-р Христина Кирилова и полковник от запаса доц. д-р Станчо Станчев, председател на Военноисторическата комисия. Утре докладите и дискусиите продължават в конферентната зала на средновековната крепост „Баба Вида“.

Защитата на Видин през Балканските войни се организира от генерал-майор Кръстю Маринов. Срещу неговия гарнизон, който наброява 5727 воини, от които половината са опълченци и доброволци, между които и около стотина ученици, се изправя 32-хилядна сръбска армия. На редута при Новоселци той казва: „Докато аз съм жив и тези инвалиди около мен, никога сръбски крак няма да стъпи във Видин!“. 20-тина войника загиват при село Войница, като изгарят живи, за да забавят сръбското настъпление, което е нечуван подвиг. Генерал-майор Варинов много често се е обръщал към политиците, съзнавайки своята роля и ролята на българската армия в държавността, с думите: „Помнете накъде водите България – дали към щастие или към гибел!“

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Спирдон Спирдонов

Най-ново

Единична публикация

Избрани