Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Министър Калин Стоянов ще ръководи Националния оперативен щаб за подпомагане на украинците с временна закрила

[post-views]
Новият вътрешен министър: Служители на МВР няма да бъдат преназначавани на други длъжности

Премиерът акад. Николай Денков определи министъра на вътрешните работи Калин Стоянов за ръководител на Националния оперативен щаб, който планира, управлява, координира и контролира действията на държавата по прием, настаняване, интегриране и подпомагане на граждани на Украйна с временна закрила в България. Това съобщиха от правителствената информационна служба.

В състава на щаба влизат представители на министерства, агенции и организации, които имат отношение към обезпечаването на неговите задачи.

Към Националния оперативен щаб са създадени и три междуведомствени работни групи – за оценка на уязвимост и определяне на нуждата от настаняване на украински граждани с временна закрила, по социални въпроси, заетост и интеграция, както и за координация с неправителствени и надправителствени организации.

България има най-голям дял на непридружени непълнолетни лица, които кандидатстват за убежище в държавите членки на Европейския съюз, съобщиха от Детския фонд на обединените нации (УНИЦЕФ) преди седмица.

През 2022 г. Държавната агенция за бежанците (ДАБ) при Министерския съвет е регистрирала рекорден брой молби за международна закрила: 20 407, от които 5141 са от деца, включително 3348 непридружени и разделени от семействата си. 589 са непридружените украински деца, получили временна закрила в България от началото на конфликта в Украйна.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани