Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Подполковник Стефан Димов: В подготовка сме за „Родопи-23“

[post-views]
Подполковник Стефан Димов: В подготовка сме за „Родопи-23“

Очакваме за учението да пристигнат военнослужещи от САЩ, Италия и Чехия, заявява командирът на 101-ви алпийски полк

Подполковник Стефан Димов: В подготовка сме за „Родопи-23“
Подполковник Стефан Димов: В подготовка сме за „Родопи-23“

Подполковник Стефан Димов е роден на 11 май 1977 г. в Хасково. Завършил е ВВОУ „Васил Левски” във Велико Търново през 2001 г. със специалност „Мотострелкови войски”. Една година е бил в училището на Специалните сили във Форт Браг (Северна Каролина) – САЩ.  И отново по линия на Специалните сили през 2014–2015 г. се е обучавал в САЩ, в университета в Монтерей (Калифорния), където е защитил магистратура по анализи на водене на неконвенционални бойни действия. Във военното формирование в Смолян е бил командир на взвод, заместник-командир на рота, командир на рота, началник-щаб на полк и заместник-командир на полк. Участвал е на мисия в Афганистан през 2018 г. като командир на рота. От 4 февруари 2022 г. е временно изпълняващ длъжността, а от 23 януари т. г. е  назначен за командир на 101-ви алпийски полк.

– Господин подполковник, как ви помага в дейността като командир на полк службата ви в алпийското формирование на различни длъжности?

– Започнал съм службата си като лейтенант при изграждането на първата алпийска рота. Офицерите в нея преминахме обучение в Националната спортна академия, където завършихме курсове по алпинизъм и ориентиране. Преминах през всички длъжности в тази рота и познавам много добре алпийската подготовка. Колкото и нескромно да звучи – изключително добре карам ски и доста години съм бил състезател по ски. Отделно, по отношение на тактическата и огневата подготовка, много ми помага обучението в специалността „Мотострелкови войски” във военното училище. Мога да кажа, че службата в полка ми е напълно ясна. Също така, много добре познавам голяма част от личния състав, знам какви са възможностите на всеки кой какво може да направи и колко да изисквам от него при всяка поставена задача. Така че досегашната служба ми дава спокойствие и увереност в това, което правя.

– Стана известно участието на военнослужещи от полка в тежкото планинско състезание  Edelweiss Raid 2023 в Австрия. Какви други по-важни събития имахте от началото на годината?

– Събитията и проявите са много. Не е имало ненатоварен месец от началото на годината. А подготовката за Edelweiss Raid 2023 я започнахме още от септември м.г. и тази година през февруари участвахме в това тежко състезание в Австрия. От 22 отбора завършихме 15-и, което е едно много добро класиране, като се има предвид, че някои тимове бяха на подготовка един месец предварително в Алпите. През януари, преди Edelweiss Raid 2023, участвахме в подготвянето на трасетата за Световната купа по сноуборд в Банско. Проведохме ротни тактически учения и различни курсове, имахме почетни караули, зари, Ден на отворени врати… Независимо че още е шести месец на годината, събитията в полка са много. Най-важните ги броих до 37. Да припомня също, че участваме постоянно в операцията „Самостоятелен страж“ на българско-турската граница.

– За всички тези събития и прояви, които посочихте, са необходими военнослужещи. Какво е окомплектоването на полка с офицери, сержанти и войници?

Подполковник Стефан Димов: В подготовка сме за „Родопи-23“

– Наскоро завърши конкурс и приехме 13 нови войници. И те вече са на обучение в Единния център за начална подготовка в Плевен. Мога да кажа, че войнишкият ни състав е окомплектован почти на 90%. Също така доста добре сме окомплектовани със сержанти. Най-много се нуждаем от офицерски състав. Очакваме разпределението от Националния военен университет и се надявам да има назначени лейтенанти при нас.

– През миналата година постъпиха ли нови випускници на Националния военен университет?

– Миналата година в полка дойдоха шестима лейтенанти. Моите наблюдения са, че имат желание, задават въпроси, искат да се развиват. Единият от лейтенантите е заместник-командир на логистична рота, а другите са командири на взводове, предимно в рота „Бойна поддръжка“. Доволен съм от тях. Повечето са от Смолян и региона и се надявам да служат по-дълго в полка.

– Съвременна ли е алпийската екипировка, която притежавате?

– Алпийската ни екипировка е съвременна и частично я подновяваме, но бих казал, че не е достатъчна. Скиоборудването е скъпо, въжетата за катерене – също. Поддържаме едно ниво и изпълняваме задачите си. Може да се каже, че в сравнение с колегите от другите страни не изоставаме по екипировката. Не изоставаме и при мотивацията на военнослужещите. Винаги в чужбина се представяме достойно.

– Традиционни са вашите връзки с Българската скифедерация. Помага ли ви тя в алпийското оборудване?

– Да, помага ни. Дават ни ски, а тази години ни дариха 15 лавинни уреда. Те са изключително важни, без тях не може да се оперира във високата планина. Дори вече ги ползвахме в състезанието Edelweiss Raid 2023 в Австрия.

– Останаха в миналото ученията „Родопи-19“ и „Родопи-21“. По какво те се различаваха и какво е характерно за предстоящото „Родопи-23“?

– „Родопи-19“ през септември 2019 г. беше много голямо учение. То бе резултат от Европейската инициатива за обединяване и споделяне в областта на планинската подготовка, в която водеща страна е Австрия. В него участваха военнослужещи от България, Румъния, Полша, Чехия, Австрия и Центъра за изследване, изграждане и усъвършенстване на способностите на НАТО за водене на „Планинска война” в гр. Полче (Словения). „Родопи-21“ беше през зимата. Заради COVID-19 нямаше чуждестранно присъствие и то стана национално учение. А през септември т.г. предстои „Родопи-23“. Очакваме за участие в него да пристигнат военнослужещи от САЩ, Италия и Чехия.

– Защо на това учение няма да има по-голямо присъствие от държави, както бе на „Родопи-19“?

– Всъщност „Родопи-23“ ще премине като двуседмична съвместна подготовка. А „Родопи-24“ ще бъде през март следващата година и на него ще бъдат поканени страните от Европейската инициатива за обединяване и споделяне в областта на планинската подготовка.

– Как протича подготовката за „Родопи-23“?

– Основно наблягаме на въпроси по оцеляването, тактическата подготовка и алпийската подготовка. Вече премина първоначалната и основната планираща конференция. А през юли е финалната планираща конференция за „Родопи-23“. В Загреб пък взехме участие в срещата на Европейската инициатива за обединяване и споделяне в областта на планинската подготовка, където се проведе първоначалната планираща конференция за „Родопи-24“.

– Защо в последните години расте интересът на чуждестранни участници към учения в Родопите?

– Харесват им условията, харесва им нашата планина. Независимо че нямаме специализиран планински полигон, благодарение на местната власт използваме няколко местности – едната е около вр. „Перелик“, другата е „Хайдушки поляни“. А основното място, където провеждаме нашата подготовка за катерене, е местността „Турлука“.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Цончо Драгански

Най-ново

Единична публикация

Избрани