Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

„Железен купол“ се разтваря над морето

[post-views]
„Железен купол“ се разтваря над морето

Министерството на отбраната на Израел съобщи, че Военноморските сили съвместно със специалисти от израелската отбранителна индустрия са завършили тестовете за привеждане в действие на военноморската система за противовъздушна отбрана  C-Dome за противодействие на бъдещи заплахи.  C-Dome е усъвършенствана военноморска конфигурация на легендарната система „Железен купол“. Тя може да работи ефективно като част от многостепенна система за противоракетна и противовъздушна отбрана, както и надеждна защита срещу дронове.

Израелската военноморска версия на системата за противовъздушна отбрана „Железен купол“, наречена C-Dome, успешно завърши нова серия от тестове, насочени към противодействие на „съществуващите и бъдещите заплахи“. Тестовете, вторите от поредицата, обявени през миналата година, се проведоха точно преди големите многоседмични учения на Израел. Те включваха интегриране на корабни системи с многостепенния отбранителен масив на Израел и тестване на нови технологии за повишаване на оперативната ефективност на многостепенния масив за въздушна и противоракетна отбрана в морето и на сушата. По-точно C-Dome ще помага в защитата, включително и от крилати ракети и дронове. От израелското Министерство на отбраната съобщават, че успехът на тестовете е „технологичен пробив“ и че системата вече успешно работи на корветите клас Sa’ar 5.

Целта на новите тестове са значителна стъпка към постигането на крайна оперативна способност на системата C-Dome на корветите от клас Sa’ar 6 на израелския флот. Освен това при последните тестове в чужбина C-Dome  работи с корвета Sa’ar 6  заедно с допълнителни системи от многостепенния масив за противовъздушна отбрана на Израел. Целта на тези учения е да се осъществи „свързаност между системите на борда с тези на сушата и с новия радар, разработен за защита на икономическата зона на Израел“, заявяват от Израелската организация за противоракетна отбрана.

От израелското военно командване казват още, че тестовете са както за „подобрение на съществуващите системи, така и доказателство за способностите на нова зенитна ракета, която значително подобрява отбранителните способности на бойните кораби както самостоятелно, така и като част от националната противовъздушна система за отбрана.

Израелската отбранителна индустрия  произвежда и известните системи за противовъздушна и противоракетна отбрана „Железен купол“ и „Прашката на Давид“. Всички те са част от многопластовата мрежа за противовъздушна защита на Израел, която включва също системите „Ароу 2“ и „Ароу 3“. Това са най-високото ниво на прехващачи на заплахи от балистични ракети с голям обсег.

От компанията производител на C-Dome казват още, че идеята за тази система е тя да може да се монтира и върху помощни кораби, така че да предоставя по-големи способности за противовъздушна отбрана навътре в морето.

Безпилотни системи и амфибийни операции

Морската пехота на САЩ проучва какви безпилотни системи и разрушителни технологии ще бъдат от полза за морските пехотинци по време на амфибийни операции през следващите десетилетия и коя комбинация от кораби ще служи най-добре на бъдещите мисии. В тези операции ще бъдат включени пилотирани кораби и безпилотни плаващи и летателни системи.

Амфибийните операции са бойни морски операции, насочени към враждебни или противникови брегове. Концепцията за амфибийни операции на 21-ви век ще „формулира бъдещата роля на амфибийните операции в подкрепа на морските кампании и ще опише нови оперативни методи, които включват гъвкави платформи за допълване на традиционните кораби амфибии“. Те включват и безпилотни системи с голям обсег, които могат да проникнат в зоната на оръжейно стълкновение с врага, безпилотни флотилии и други „разрушителни технологии”. Тази концепция разглежда как морските пехотинци да провеждат амфибийни операции с перспектива към 2040 г.

Идеята за кораби майки е нов аспект на амфибийните операции и може да включва военни кораби, от които да стартират различни безпилотни системи, които да работят в различни области на войната. Концепцията за кораба майка е още една възможност за морската пехота да демонстрира гъвкавост и да покаже устойчивост, като разгледа пилотирани и безпилотни екипи и различни платформи за използване на нови и нововъзникващи технологии.

От морската пехота съобщават, че има финансиране за разполагане на безпилотния летателен апарат V-BAT за вертикално излитане и кацане на амфибийни кораби и че първият прототип на безпилотен надводен кораб с голям обсег ще се премести през следващите месеци от Вирджиния в Калифорния, за да започне оценка на потребителите, която ще включва операции с експедиционна единица на морската пехота в морето.

Лека тактическа машина с тежко въоръжение

В САЩ отбранителната индустрия показа ново поколение лека тактическа четириколесна машина от семейство превозни средства JLTV. Новата лека тактическа машина е много добре въоръжена и комуникативна. Разполага с тежка картечница калибър 12,7 мм и пускова установка с четири ракети с малък обсег „Хелфайър“. Освен това има сензорен и комуникационен пакет. Леката тактическа машина JLTV е проектирана да поддържа широк спектър от комплекти за мисии и оръжейни системи, необходими за съвременното бойно поле.

Семейството превозни средства JLTV е създадено с възможност за развитие, за да осигурява на бойците ниво на защита при придвижването от следващо поколение в класа на леките тактически машини, като същевременно поддържа усъвършенствани комуникационни мрежи и притежава повишена огнева мощ. На JLTV може да се интегрират компактна лазерна оръжейна система, дистанционна оръжейна станция LW 30 с оръдие M230LF и комуникационен пакет. При тестовете за надеждност, които се провеждат от компанията производител, JLTV изминава над 160 000 км по пресечени терени в различни метеорологични условия.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Михаил Григоров

Най-ново

Единична публикация

Избрани