Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Симулираха бедствия със скъсана язовирна стена

[post-views]
Симулираха бедствия със скъсана язовирна стена

Български и гръцки специализирани екипи синхронизираха процедурите за действие при силно земетресение.

Скъсана язовирна стена след силно земетресение. Това беше само един от акцентите в сценария, който беше разигран по време на българско-гръцко учение за действие при бедствени ситуации, организирано по проекта Valkyries, финансиран от Европейската комисия. Основните действия се проведоха в близост до спортната зала на гр. Сандански и в един от плитките участъци на р. Струма между градовете Сандански и Петрич.

Темата на учението се оказа особено актуална, след като стената на големия язовир „Нова Каховка“ в контролираната от Русия част на Херсонска област в Украйна беше разрушена неотдавна и територията по поречието на р. Днепър се наводни. Стана ясно, че горната част от стената е била разрушена при обстрел. Така или иначе, последствията са особено мащабни и според експерти това ще предизвика екокатастрофа. Именно поради тази причина тази част от сценария на българско-гръцкото учение беше много актуална.

На практика бяха проверени процедурите и бяха синхронизирани действията на специализираните органи, които действат при подобни природни бедствия и от българска, и от гръцка страна.

Проектът Valkyries е с времеви капацитет от година и половина. Различните сценарии разиграват различни по тип, специфика и мащаб бедствени ситуации – пожар, химическо замърсяване, земетресение и наводнение, както и в комбинации, при които има пострадали и жертви. Така се координират действията на ниво Европейски съюз и специализирани сили за действие при подобни ситуации. Нека припомним, че в София е изграден и действа специален Център на НАТО за управление на кризи и реагиране при бедствия, което е още едно допълнително предимство страната ни да се стреми да изгражда и утвърждава способности на такива екипи и на ниво ЕС, но и на ниво НАТО.

Изключително силно впечатление направи екипировката, с която боравят и българските, и гръцките специализирани екипи от пожарните служби и другите институции за действия при подобни бедствени ситуации. Българските участници в учението въобще не отстъпваха и по възможности, и по професионални умения, както и по физическа подготовка на колегите си от Гърция. Заедно екипите действаха и в симулираните условия на разрушена от силно земетресение сграда, а и по време на триажа на пострадалите. Високи умения показаха и медицинските специалисти от ВМА и курсанти медици от Морското училище, които оказваха първа помощ на „пострадали“ в „срутена“ сграда, а също и на „пострадалите“ от наводнението, което беше симулирано след срутване на язовирна стена, подобно на това, което се случи с язовир „Нова Каховка“ в Украйна, разбира се, при различни обстоятелства, но със сходни последствия по сценария на учението. Всички институции действаха синхронизирано и показаха, че процедурите за реакция при подобни ситуации работят и са подходящи за постигане на високо ниво на оперативна готовност за действие в сложни и непредвидими условия.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Венцислав Жеков

Най-ново

Единична публикация

Избрани