Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Чешката армия все още има какво да даде на Украйна, заяви Прага

[post-views]
Чешката армия все още има какво да даде на Украйна, заяви Прага

Чешката армия има какво още да предостави на Украйна като военна техника от складовете си, заяви днес министърът на отбраната на Чехия Яна Чернохова, цитирана от Ройтерс.

„Все още имаме варианти какво да предоставим от войсковите запаси“, каза Чернохова на пресконференция след среща с министър-председателя Петър Фиала и началника на генералния щаб Карел Ржехка.

Фиала заяви, че за първите пет месеца на тази година Прага е предоставила на Киев десетки танкове и бойни машини и стотици противотанкови ракети.

С предоставената военна и друга помощ членуващата в НАТО и ЕС Чехия се очерта като един от най-големите поддръжници на Украйна след руското нахлуване през февруари миналата година, отбелязва Ройтерс.

НАТО се стреми да направи така, че потоците с помощ към Украйна да не прекъсват. Алиансът предупреди, че Киев изразходва артилерийските си снаряди по-бързо, отколкото съюзниците са в състояние да произведат и да доставят.

Предоставената от Прага за първите пет месеца на годината военна помощ на Киев се изразява в 24 танка, 17 бойни машини на пехотата, 16 мобилни установки за противовъздушна отбрана, 645 противотанкови ракети и десетки хиляди снаряди за оръдия и гаубици, поясни Фиала на днешната пресконференция.

По думите му сред доставките са е имало и други военни материали като различно оборудване и резервни части, както и гориво.

Чешката държава е съдействала и при координирането на доставки за Украйна на стотици единици тежко оборудване чрез лицензиране и международни партньорства, каза Фиала.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани