Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

17-годишната Калина Бояджиева с бронз в таекуондото, донесе четвърти медал за България на Европейските игри

[post-views]
17-годишната Калина Бояджиева с бронз в таекуондото, донесе четвърти медал за България на Европейските игри

17-годишната Калина Бояджиева с бронз в таекуондото, донесе четвърти медал за България на Европейските игри
Снимка: БОК, Любомир Асенов – LAP.bg

Калина Бояджиева спечели бронзов медал на турнира по олимпийско таекуондо от Европейските игри в Краков. В категория над 73 килограма българката не остави шансове на трикратната световна шампионка Бианка Кук от Великобритания. Това е първи медал за родното таекуондо на Игрите и общо четвърти за България от форума в Полша

17-годишна таекуондистка спечели четвъртия медал за България на Европейските игри в Полша.

Калина Бояджиева стъпи на подиума в кат. над 73 кг, след като в спор за бронза прегази в двете части съответно с 5:2 и с 12:7 трикратната световна шампионка Бианка Кук от Великобритания.

Калина започна участието си на игрите с победа 2:0 над Дана Азран (Изр), след това отстъпи със същия резултат пред туркинята Нафя Кюс, която обаче стигна финал и така изтегли българката до репежаш. В него Бояджиева отстрани с 2:0 унгарката Хенриет Падла, което й осигури мач за бронза срещу Бианка Кук (Вбр).

В спора за място на подиума българката победи категорично трикратната световна шампионка и поднесе най-хубавия подарък за рождения ден на своя треньор Пламен Трънски.

Това е първи медал за родното таекуондо на Игрите и общо четвърти за България в Полша.

Преди това Антоанета Костадинова спечели сребърен медал на продължаващите в Полша Европейски игри. В спортната стрелба на 25 м пистолет българката събра във финала 26 т., само с една точка повече златото грабна гъркинята Ана Коракаки. Другата ни представителка Мирослава Минчева се нареди 28-а в квалификациите с 566 т. Това е пети медал за Антоанета Костадинова от всичките й участи в игрите, които стартираха през 2015 г. в Баку. Там стрелкинята ни спечели сребро, след това от Минск 2019-та Костадинова се завърна с два бронза и сега от Полша завоюва още две отличия сребро и бронз.

България вече има четири медала от Европейските игри в Полша. Сребро на Ивет Горанова в каратето, бронз на Калина Бояджиева в таекуондото, бронза на Антоанета Костадинова и Самуил Донков в микса на спортна стрелба на 10 м пистолет. и сребро на Костадинова на 25 метра пистолет.

В турнира по бокс Станимира Петрова вече е само на победа от медалите, след като се наложи в осминафинала в кат. до 54 кг с 5:0 над украинката Анастасия Ковалчук. Петрова е световна шампионка и трикратна европейска златна медалистка, както и четирикратна носителка на Купа „Странджа“. За място на полуфинал и спечелване на квота за Олимпийските игри в Париж догодина Станимира Петрова ще спори с ирландката Дженифър Лийн. Срещата е в сряда следобед.

При мъжете в кат. до 51 кг осминафинална фаза Даниел Асенов загуби от поляка Якуб Сломински с 2:3 съдийски гласа.Също на одминафинал в кат. До 60 кг Аслахан Мехмедова отстъпи с 0:4 на хърватката Сара

Берам.

В бадминтона Сестрите Стефани и Габриела Стоеви започнаха участието си на игрите с победа. В груповата фаза шампионките от първите европейски игри в

Баку2015 надиграха категорично с 2:0 сета в отделните части 21:4 и 21:6 полякините Квазник/Маршчак.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Антоанета Илиева

Най-ново

Единична публикация

Избрани