Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Министър Тагарев представи екипа си и потвърди по-рано обявените приоритети

[post-views]
Министър Тагарев представи екипа си и потвърди по-рано обявените приоритети

Министър Тагарев представи екипа си и потвърди по-рано обявените приоритети
Министър Тагарев представи екипа си и потвърди по-рано обявените приоритети

На специално организирана церемония в тържествената зала на МО министърът на отбраната Тодор Тагарев представи екипа си и приоритетите в по-нататъшната работа. Това стана пред висшето военно командване начело с началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов. Нови лица почти няма. От близката история на армията и министерството са познати заместник-министрите на отбраната генерал-лейтенант от запаса Атанас Запрянов и полковник от запаса Станимир Георгиев, началникът на политическия кабинет полковник от запаса д-р Добромир Тотев и директорът на дирекция „Връзки с обществеността“ Лора Кендова. Единственото ново лице е Мустафа Емин, който засега е съветник, но след завършване на магистратурата си във Военна академия „Г.С.Раковски“ ще бъде парламентарен секретар на МО. Има още няколко номинации за членове на политическия кабинет, които се обсъждат.

По отношение на приоритетите министърът отбеляза, че има много добро разбиране с депутатите и експертите в Народното събрание, които се интересуват от въпросите на отбраната и работят по тях. Става въпрос за тези политически сили, които продължават да се договарят за обща управленска програма. Очаква се документът да бъде скоро публикуван. В него са заложени няколко основни приоритета, които не бяха изброени по степен на важност. Един от тях е изграждане на боеспособни въоръжени сили, които са необходими за защита на националната сигурност. Другият са хората в отбраната, т.е. как да намерим тези хора, от които се нуждаем, да дойдат да служат в армията, да ги задържим и да им осигурим впоследствие достоен преход към следваща кариера, посочи министърът. В това отношение, допълни той, имаме разбиране от политическите сили в парламента, с които работим. Следващият е изграждане на устойчивост на Въоръжените сили и на отбраната, за да може да се действа в кризисна обстановка.

Във връзка със законодателните промени, които предстоят, също сме обединени около няколко приоритета, посочи министър Тагарев. Първият и много важен е през следващата година отбраната да бъде финансирана с 2 процента от БВП, което по-нататък да е минимума при осигуряване изграждането на модерни отбранителни способности. Друг приоритет е превъоръжаването на армията. Ще бъде направен преглед на разработената от служебното правителство Програма за инвестиции в МО до 2032 г., за да бъдат отразени и най-новите ангажименти, които идват в процеса на планиране в НАТО и това, което е необходимо, като национални амбиции. Наред с това ще се работи за механизъм, който да създаде стабилност на развитието на армията и в частност при реализирането на проектите за модернизация. Става дума за стабилна финансова прогноза, като идеята от минали състави на парламента за създаване на Инвестиционен фонд.

Министър Тагарев представи екипа си и потвърди по-рано обявените приоритети

Остават на дневен ред изграждането на модерна, добре оборудвана, тежка механизирана бригада от състава на Сухопътни войски, подготовката на навременното посрещане на новите изтребители Ф-16 и реализация на някои други ключови проекти, включително в сферата на социалната политика и резерва на Въоръжените сили.

Продължава изпълнението на решението на Народното събрание от 9 декември м.г. за военна и военно-техническа помощ на Украйна. Относно решенията на правителството от 23 юни т.г., за нов пакет, министърът заяви категорично, че в него няма авиация и тежка бронетанкова техника. 

Накрая на церемонията министърът награди с почетния знак на МО „Свети Георги“ – първа степен за офицери бригаден генерал Радостин Илиев, директор на дирекция „Отбранителна политика и планиране“ във връзка със зачисляването му в запаса. Генералът беше награден с картина и от началника на отбраната. Министърът изрази готовност да използва знанията и опитите на бригаден генерал Илиев и занапред.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Спирдон Спирдонов

Най-ново

Единична публикация

Избрани