Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Полша и Литва работят, за да гарантират, че Украйна ще се присъедини към НАТО, каза полският президент

[post-views]
Визитата на Зеленски в Полша: Варшава прави коалиция за изтребители за Киев

Полша и Литва ще направят всичко по силите си да гарантират, че Украйна ще стане член на НАТО възможно най-скоро, каза днес по време на визита в Киев полският президент Анджей Дуда, цитиран от Ройтерс.

„Ще направим всичко, това да се случи възможно най-скоро“, заяви на пресконференция Дуда и добави: „Опитваме се да гарантираме, че решенията, които ще бъдат взети на срещата на върха (на НАТО), ще посочат ясна перспектива за членство, провеждаме разговори по този въпрос с нашите съюзници.“

Полският президент каза още, че е много важно да се укрепи източният фланг на НАТО и че пактът трябва да бъде бдителен към плановете за прехвърляне на бойците на руската частна военна компания (ЧВК) „Вагнер“ в Беларус, което може да стане заплаха за съседните Полша и Литва.

Украинският президент Володимир Зеленски каза на пресконференцията, че някои членове на ЧВК „Вагнер“ остават в Украйна, но украинската армия смята, че обстановката в Северна Украйна е под контрол.

Зеленски направи тези коментари ден след като ръководителят на групата Евгений Пригожин замина от Русия в изгнание в Беларус – северен съсед на Украйна, след проваления опит за метеж в събота.

Украинският президент е обсъдил свързани със сигурността въпроси с полския и с литовския си колега Гитанас Науседа, включително активните действия на украинските войски на фронта, подготовката за срещата на върха на НАТО, европейската интеграция и предстоящата среща за формулата за мир, предаде агенция Укринформ.

Зеленски каза това на съвместната пресконференция с Дуда и Науседа в Киев.

„Днес обсъдихме широк кръг въпроси от ключово значение и от сферата на сигурността, които обективно са в дневния ни ред. Информирах колегите си за активните действия на нашите войници, които в момента се предприемат на фронта, и които ни позволяват да освобождаваме земята си стъпка по стъпка, въпреки всичко“, каза Зеленски.

Украинският президент заяви още, че лидерите са обсъдили подготовката за срещата на върха на НАТО във Вилнюс.

Той отбеляза, че пактът сега има реалната възможност по време на срещата на върха да вземе необходимите за цяла Европа решения, свързани с изпращането на покана към Украйна да се присъедини към НАТО.

Зеленски допълни, че лидерите са обсъдили европейската интеграция на Украйна.

„Русия ще изгуби тази война, никой не се съмнява в това, а ние ще спечелим мира и реална сигурност за нашите народи. Всички заедно, усилвайки един друг, укрепвайки нашия съюз, в частност НАТО, укрепвайки ЕС и нашия общ европейски начин на живот“, подчерта Зеленски.

Украинският президент благодари Полша за нейната военна, икономическа и хуманитарна подкрепа, както и за приемането на украински бежанци.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани