Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Откриват паметник на военния пилот полк. Павел Павлов

[post-views]
Откриват паметник на военния пилот полк. Павел Павлов

Известният певец и актьор Орлин Павлов е внук на летеца-герой, загинал при отбраната на София от англо-американските бомбардировки.

Тази събота в земенското село Одраница ще бъде открит паметник, посветен на 80-годишнината от смъртта на легендарния летец – полковник Павел Павлов. Това съобщиха от инициативния комитет в селото, спомогнал за издигането на  монумента, пише utroruse.com.

Паметникът е изработен от Никола Корчев – правнук на опълченеца носещ същото име и останал в историята като последния знаменосец на Самарското знаме. На откриването на паметника на Павлов ще присъстват представители на Патриаршията, Президентството, Областна администрация – Перник и др. 

Полковник Павел Павлов е роден в Тръстеник. По време на Втората световна война той е командир на ято от Шести Изтребителен полк въоръжен с френски самолети „Девоатин“ Д.520. Отбранява небето над София по време на англо-американските бомбардировки. На 10 декември 1943 г. капитан Павлов атакува американски бомбардировач, при което самолетът му е засегнат и се разбива между селата Дивля и Одраница, по онова време попадащи в пределите на Трънска околия. По-късно посмъртно е повишен във военно звание майор и е награден с Орден „За храброст“ IV ст. II кл.

През 1992 г. е повишен във военно звание полковник (посмъртно). Името му е вписано в „Златната книга на Българските военновъздушни войски“. На 9  януари 2003 г. в родния му град е открит негов бюст-паметник. Улица в софийския квартал Манастирски ливади също носи неговото име.

Водещ на церемонията по освещаването и откриването на паметника на полковник Павлов ще бъде актьорът Иван Георгиев. По време на церемонията пред паметника ще се поклонят и роднини на летеца, както и неговия внук певецът Орлин Павлов.

След церемонията гостите ще имат възможността да посетят манастира „Св. св. Петър и Павел“ в село Одраница и да се срещнат с хората, дошли наземляческата среща, която традиционно се прави в деня на храмовия празник.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Спирдон Спирдонов

Най-ново

Единична публикация

Избрани