Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Зеленски издаде заповед за укрепване на северния военен сектор

[post-views]
Зеленски казва, че без помощта на САЩ украинските сили ще трябва да се изтеглят

Президентът на Украйна Володимир Зеленски е издал заповед за укрепване на северното (беларуското) направление, предаде Ройтерс. Агенцията отбелязва като причина за това факта, че в Беларус се намира ръководителят на руската частна военна компания „Вагнер“ Евгений Пригожин.

Зеленски каза, че е имал среща с представители на правителството и военното ръководство, на която е изслушал доклад на разузнаването и силите за сигурност за ситуацията в северната съседка на Украйна – Беларус.

„Заповедта… е главнокомандващият (въоръжените сили на Украйна ген. Валерий) Залужни и началника на командване „Север“ на украинската армия (ген. Сергий) Наев (командващ обединените украински сили) да предприемат комплекс от мерки за укрепване на северното направление“, заяви Зеленски в съобщение в Телеграм. В краткия си пост в канала той не споменава името на ръководителя на „Вагнер“.

От вторник Евгений Пригожин е в изгнание в Беларус по силата на сделка с президента на страната Александър Лукашенко, като това сложи окончателен край на бунта на неговите наемници в Русия, отбелязва Ройтерс.

Според информации в медиите ЧВК „Вагнер“ може да открие своя нова база на беларуска територия в празен военен комплекс близо до град Осиповичи, на 90 километра от столицата Минск.

Зеленски каза, че на срещата са били обсъждани още ситуацията в други участъци на фронтовата линия, доставките на артилерийски боеприпаси и мини и напредъка на украинските военни части.

Източник: bta.bg

Избрани