Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Не целим смяна на руското ръководство, заяви Олаф Шолц

[post-views]
Олаф Шолц: Въоръжените сили на Германия принадлежат към "центъра на демократичното общество"

Германия не се стреми към смяна на ръководството в Русия, заяви германският канцлер Олаф Шолц, цитиран от ДПА.

Шолц направи това си изявление, след като пристигна в Брюксел за двудневната среща на лидерите на страните от Европейския съюз, на която една от темите е ситуацията в Русия след бунта от миналата седмица на бойците от частната военна компания „Вагнер“.

„Нашата цел тук не е смяна на правителството, смяна на режима в Русия“, каза Шолц, като подчерта, че Германия не е свързана със случващото се в Русия.

След събитията от миналата седмица в Русия на ръководителя на „Вагнер“ Евгений Пригожин и бойците му бе предложено от Кремъл да отидат в Беларус. Това стана причина за тревога в страните от ЕС, които граничат с Беларус – Полша, Латвия и Литва.

Шолц изтъкна, че когато има опасения за евентуално нападение срещу страна от НАТО, то това е въпрос, на който страните от Алианса следва да реагират колективно.

По-рано Полша обяви, че иска да укрепи източната си граница с Беларус именно заради опасения в сферата на сигурността, свързани с потенциалното прехвърляне на бойци от „Вагнер“ на беларуска територия.

Прехвърлянето на Пригожин в Беларус е риск за Европа, предупреди и латвийският премиер Кришанис Кариншс, като уточни, че опасенията на страните от ЕС са свързани не толкова със страх от открита военна заплаха, „а със заплаха от опит за проникване в Европа с неизвестни цели“. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че е твърде рано да се правят окончателни заключения от скорошните събития в Русия и че все още не е ясно каква част от силите на „Вагнер“ ще се преместят в Беларус.

Олаф Шолц коментира и неотдавнашните споразумения по отношение на планове за реформа на европейските правила за предоставяне на убежище. Той похвали споразуменията и ги окачестви като „голям пробив“ – реакция, която контрастира с критиките на Унгария и Полша по отношение на реформата. Според Шолц Европейският съюз отдавна се е нуждаел от тази реформа.

Според плановете държавите по външните граници на ЕС трябва да регистрират пристигащите мигранти и да им дадат възможност да подадат молба за убежище. Останалите държави от ЕС пък ще трябва да приемат част от кандидатите за убежище в знак на солидарност. Страните, които не желаят да приемат мигранти, ще трябва да плащат компенсации.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани