Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Украинското разузнаване: Русия намалява персонала в Запорожката атомна централа

[post-views]
Русия отново е минирала зоната около Запорожката АЕЦ, заяви МААЕ

Русия постепенно намалява броя на персонала в окупираната Запорожска атомна електроцентрала в Южна Украйна, съобщи в петък военното разузнаване на Украйна, предава „Ройтерс“.

Не се казва защо части от персонала са напуснали и „Ройтерс“ не може независимо да потвърди информацията. Русия, която окупира завода от март 2022 г., не коментира веднага твърдението.

Киев обвини Русия този месец, че планира „терористична“ атака срещу атомната централа, включваща изпускане на радиация. Москва отрече обвинението.

„По последни данни окупационният контингент постепенно напуска територията на Запорожката атомна електроцентрала“, съобщи Главно разузнавателно управление на Министерството на отбраната (ГУР) в приложението за съобщения Telegram.

ГУР каза, че сред първите, напуснали атомната електроцентрала, са били трима служители на руската държавна ядрена фирма „Росатом“, които са „отговаряли за дейността на руснаците“.

Украинските служители, които са подписали договор с Росатом, също са били посъветвани да напуснат.

Служителите трябва да напуснат до 5 юли, и за предпочитане да се отправят към полуостров Крим, който Русия отне от Украйна през 2014 г.

ГУР съобщи, че броят на военните патрули също постепенно намалява на огромната територия на завода и в близкия град Енерходар, а на персонала, останал в завода, е казано да обвинява Украйна „в случай на извънредни ситуации“.

Украйна проведе учения за реагиране при ядрени бедствия в четвъртък в близост до централата.

Киев и Москва се обвиняват взаимно в обстрела на огромния комплекс на Запорожката атомна електроцентрала, най-голямата в Европа.

Украйна, тогава част от Съветския съюз, претърпя най-тежката ядрена авария в света през 1986 г. в атомната електроцентрала в Чернобил.

Източник: news.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани