Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

5 стъпки към победата на Украйна и траен мир с Русия

[post-views]
5 стъпки към победата на Украйна и траен мир с Русия

Автор: Арсений Яценюк – Председател на Киевския форум за сигурност и бивш министър-председател на Украйна (2014-16)  

Преди няколко години, на фона на продемократичните протести в Беларус, призовах европейските лидери да разработят ясна стратегия за Източна Европа. Това предвиждаше членство в Европейския съюз (ЕС) и НАТО за Украйна, Молдова, Грузия и свободна Беларус. Уви, много европейски политици предпочетоха да изчакат и да видят.

Сега виждаме цената: като не успяха да интегрират Украйна и да изведат страните от Източна Европа от геополитическата сива зона, западните лидери подготвиха сцената за пълномащабното руско нахлуване през 2022 г.

Допълнителни грешки ще бъдат също толкова скъпи. За щастие, сега има нарастващ консенсус в целия Запад, че само победата на Украйна може да сложи край на глобалната криза в сигурността, предизвикана от инвазията на Русия. Въпреки това все още има нужда от по-голяма яснота относно това какво би представлявало победа и как Европа може да постигне траен мир. Ето пет ключови елемента за устойчиво решение.

1.Достатъчното въоръжаване на Украйна за победа

Този процес е в ход, но остават сериозни проблеми по отношение, както на количествата, така и на времето. Западните партньори на Украйна трябва да преодолеят неуместния си страх да не провокират Владимир Путин и вместо това трябва да се стремят да рационализират доставката на оръжия.

2.Стратегическото възпиране на Русия и създаването на нова ориентирана към НАТО архитектура за сигурност в Европа

Сега не бива да си правим илюзии: само НАТО може да осигури на Европа надеждна и ефективна система за сигурност. Нищо по-малко от членството на Украйна в НАТО ще принуди Москва да отстъпи. Предстоящата среща на върха на НАТО във Вилнюс трябва да завърши с поканата на Украйна да се присъедини към Алианса.

3.Членството на Украйна в ЕС и възстановяване на украинската икономика в тясен унисон с по-широката европейска икономика

Има значителен напредък към тази цел след избухването на пълномащабната инвазия на Русия, но като цяло резултатите остават разочароващи и далеч не отговарят на многото политически изявления за важността на европейската интеграция на Украйна.

4.Подкопаване на потенциала на Русия да действа агресивно

Трудно е да се прецени колко дълго Русия ще остане способна да води настоящата война, но финансовите въпроси ще играят важна роля. Миналата година официалните руски военни разходи (вероятно по-малко от реалната сума) възлизат на приблизително 85 милиарда долара; тази година цифрата се очаква да достигне поне 108 милиарда долара. Ясно е, че санкциите трябва да продължат и трябва да се засилят. Допълнителните стъпки биха могли да включват предотвратяване на транзита на стоки с двойно предназначение през Русия и максимално прилагане на вторични санкции.

5. Гарантиране, че руският империализъм вече не е заплаха за региона

Русия трябва да носи пълна юридическа и финансова отговорност за агресията си срещу Украйна и за геноцида над украинската нация. Ерата на руската безнаказаност за военни престъпления трябва да приключи. Световният мир ще остане неуловим, докато руският империализъм не бъде изпратен на бунището на историята.

Целия текст на статията може да намерите тук

Най-ново

Единична публикация

Избрани