Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Най-големите замърсители в градовете са домакинствата, транспорта и земеделието

[post-views]
Най-големите замърсители в градовете са домакинствата, транспорта и земеделието

Домакинствата, транспорта и земеделието допринасят най-много за високите нива на смъртност, вследствие на мръсния въздух. Това показва ново изследване на Института за глобално здраве в Барселона, което е проведено в над 850 града.

Изследването на Институт за глобално здраве анализира два от основните замърсители в атмосферата –фините прахови частици и въглеродните емисии.

Оказва се например, че сред най-големите замърсилите на въздуха с фини прахови частици са всекидневните домакински дейности, които допринасят с цели 22 процента за смъртните случаи заради лошото качество на въздуха.

По този показател земеделието и индустрията се нареждат на второ и трето място.

По отношението на въглеродните емисии най-голяма замърсил е транспорта. Секторът допринася с 50 процента за смъртните случаи от мръсния въздух, следван от индустрията и енергийния сектор, заради използването на изкопаеми горива.

Промишлеността също остава основен замърсител на въздуха, както и корабоплаването и самолети, особено за градове като Лисабон и Амстердам.

Според Агенцията на ЕС за околната среда мръсния въздух става причина за преждевременната смърт на десетки хиляди хора, като годишно само в България умират средно до 15 хиляди души.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани