Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Откриха паметник на пилота полк. Павел Павлов, загинал при защита на София от бомбардировките

[post-views]
Откриха паметник на пилота полк. Павел Павлов, загинал при защита на София от бомбардировките

Откриха паметник на пилота полк. Павел Павлов, загинал при защита на София от бомбардировките

Край с. Одраница, община Земен, вчера  беше открит паметник на полк. Павел Павлов, загинал на 10 декември 1943 г. със смъртта на героите в полет при защитата на София от бомбардировките. Председател на организационния комитет за неговото изграждане и основен спомоществовател е г-жа Виолета Толева, жител на селото.

Паметникът беше осветен лично от викария на  патриарх Неофит, Тивериополския епископ Тихон.

Поздравителни адреси до организаторите от името на президента и върховен главнокомандващ Въоръжените сили Румен Раден прочете неговият съветник то сигурност и отбранат Илия Милушев, а от името на министъра на отбраната Тодор Тагарев от Радослав Симеонов от дирекция „Социална политика и политика по военно-патриотичнто възпитание“. Приветствие имаше и от командира на ВВС генерал-майор Димитър Петров.

Паметникът е изработен от Никола Корчев – правнук на опълченеца носещ същото име и останал в историята като последния знаменосец на Самарското знаме.

Полковник Павел Павлов е роден в Тръстеник. По време на Втората световна война той е командир на ято от Шести Изтребителен полк въоръжен с френски самолети „Девоатин“ Д.520. Отбранява небето над София по време на англо-американските бомбардировки. На 10 декември 1943 г. капитан Павлов атакува американски бомбардировач, при което самолетът му е засегнат и се разбива между селата Дивля и Одраница, по онова време попадащи в пределите на Трънска околия. По-късно посмъртно е повишен във военно звание майор и е награден с Орден „За храброст“ IV ст. II кл.

През 1992 г. е повишен във военно звание полковник (посмъртно). Името му е вписано в „Златната книга на Българските военновъздушни войски“. На 9  януари 2003 г. в родния му град е открит негов бюст-паметник. Улица в софийския квартал Манастирски ливади също носи неговото име.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Спирдон Спирдонов

Най-ново

Единична публикация

Избрани