Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

България зае 23-то място на Европейските игри с 12 медала: 3 златни, 4 сребърни и 5 бронзови

[post-views]
България зае 23-то място на Европейските игри с 12 медала: 3 златни, 4 сребърни и 5 бронзови

България зае 23-то място на Европейските игри с 12 медала: 3 златни, 4 сребърни и 5 бронзови

България завърши участието си на Европейските игри с 12 спечелени медала: 3 златни, 4 сребърни и 5 бронзови. Шампиони на форума, който се проведе в Полша станаха Хаваиер Ибанес Диас и Станимира Петрова в бокса, както и сестрите Габриела и Стефани Стоеви в бадминтона

България завърши на 23-то място в класирането по медали на Европейските игри в Краков, които приключиха в неделя. Победител в класирането по медали е тимът на Италия. „Адзурите“ взеха впечатляващите 100 отличия – 35 златни, 26 сребърни и 39 бронзови.

Хаваиер Ибанес Диас последен стана шампион в кат. 57 кг в бокса, Това бе и третото злато за страната ни след тези на Станимира Петрова в бокса и сестри Стоеви в бадминтона. Хавиер Ибаниес подсигури перфектния завършек за българския бокс на Европейските игри в Краков.

Натурализираният кубинец воден от треньорите Жоел Арате, Валентин Поптолев и Александър Александров той не остави шанс на съперника си от Испания Хосе Килес, който е европейски вицешампион при 60-килограмовите. В рамките и на трите рунда Хавиер засипваше с удари испанеца, което му донесе и титлата след 5:0 съдийски гласа.

Станимира Петрова също стъпи на върха след като победи във финала в категория до 54 килограма при жените румънката Ленуца Перижок с 5:0 съдийски гласа. 32-годишната Петрова е световна шампионка за 2014 година, а успехът й на Европейските игри е по-специален по две причини. През 2019 година тя спечели златото отново, но тогава го направи в друга категория до 57 килограма. Освен това българката взе своеобразен реванш пред себе си, след като по-рано тази година не успя да участва на световното първенство в Индия заради бъбречна криза, която получи часове преди старта на шампионата.

Светлана Каменова остана със сребърно отличие на Европейските игри в полския град Краков. Във финала в категория до 57 килограма българската боксьорка отстъпи с 1:4 гласа на французойката Амина Зидани. Двубоят бе напълно равностоен, за което говори и фактът, че нито една от двете боксьорки не спечели трите рунда според нито един от петимата съдии край ринга. Решаващото предимство обаче Зидани натрупа в първия рунд, в който четирима от съдиите гласуваха в нейна полза.

Преди това бронзов медал си осигури Йордан Морехон в кат. над 92 кг.

Така България завърши боксовия турнир на Европейските игри с 4 медала, два от които 2 златни, едно сребро и един бронз. 

Равносметката е и три квоти за Олимпийските игри в Париж за Станимира Петрова, Светлана Каменова и Хавиер Ибанес.

Третото злето за България стана притежание на трикратните европейски шампионки на двойки жени Стефани Стоева и Габриела Стоева в бадминтона. Българките постигнаха лесен успех над дебютантките Дебора Жиле и Черил Зайнен от Нидерландия с 21:7, 21:17 за 38 минути. Сестрите постигнаха шест поредни победи от турнира и завоюваха втора титла от Европейски игри в кариерата си след Баку 2015.

В кикбокса, който дебютира на Европейските игри в Полша тримата ни състезатели спечелиха един сребърен медал и два бронза.

Кристина Николова си осигури среброто в кат. до 50 кг стил лайт контакт на татами, след като отстъпи във финала с 0:3 на словенката Тира Барада. Другите ни кикбоксьори Александра Димитрова и Иван Кръстанов си осигуриха бронзови отличия.

Антоанета Костадинова също спечели сребърен медал в спортната стрелба на 25 м пистолет. Българката събра във финала 26 т., само с една точка повече златото грабна гъркинята Ана Коракаки. Това е пети медал за Антоанета Костадинова от европейски игри. В дебютния форум в Баку2015 тя спечели сребро на 25 м пистолет, след това от Минск2019 си тръгна с два бронза – на 10 м. въздушен пистолет и на 25 м пистолет и сега от Полша спечели бронз в микса на 10 метра в тандем със Самуил Донков и сребро на 25 метра пистолет.

В турнира по карате олимпийската шампионка от Токио 2020 Ивет Горанова не успя да спечели титлата и остана със сребърен медал. На финала в стил кумите, категория до 55 килограма при жените Горанова отстъпи с 0:2 точки на подгласничката си от Игрите в Токио Анжелика Терлюга от Украйна.

В турнира по олимпийско таекуондо от Европейските игри в Краков 17–годишната Калина Бояджиева спечели бронзов медал.

В категория над 73 килограма българката не остави шансове на трикратната световна шампионка Бианка Кук от Великобритания. Това бе първи медал за родното таекуондо на Игрите.

Така България завърши участието си на Европейските игри с 12 спечелени медала: 3 златни, 4 сребърни и 5 бронзови.

На форума България бе представена от 110 състезатели в 17 вида спорт.

Близо 5000 спортисти се бориха за отличията на форума в общо 29 спорта.

Сред българските участници беше и най-добрият ни състезател в ски скока Владимир Зографски, който завърши 35-ти на голямата шанца и 15-сти на малката. Лекоатлетите ни и джудистите се състезаваха в отборните надпревари в Полша. На форума бяха и водещите ни национали по стрелба, бадминтон, бокс, карате, таекуондо, кикбокс, кану-каяк, фехтовка, модерен петобой, артистично плуване, скокове във вода, стрелба с лък, спортно катерене и  трап. Дебют направи и двойката ни по падел тенис.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Антоанета Илиева

Най-ново

Единична публикация

Избрани