Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Ситуацията във Франция започва да се нормализира – напрежението деескалира, арестуваните са все по-малко

[post-views]
Шефът на френското военно разузнаване ще бъде отстранен от поста заради Украйна, казват военни източници

Напрежението във Франция постепенно деескалира, а ситуацията изглежда започва да се нормализира. През последното денонощие броят на задържаните е значително по-малък в сравнение с предходните нощи, съобщиха местните власти. Президентът Еманюел Макрон продължава с извънредните срещи на правителството в търсене на изход от кризата.

По-малко от 160 души са задържани през нощта във Франция по повод масовите безредици заради убийството на 17-годишен младеж от полицаи миналата седмица, съобщиха от Министерството на вътрешните работи в Париж. Това е значително облекчаване на ситуацията след данните за 7 хиляди ареста в събота вечерта и други 13 хиляди – ден по-рано, уточняват от ведомството и допълват, че има трима ранени служители на реда, а щети са нанесени на повече от 300 сгради и още толкова автомобили.

Относителното спокойствие след 5 нощи на размирици, дава глътка въздух на президента Еманюел Макрон и правителството, които се сблъскаха с нова криза за решаване само няколко месеца след общонационалните стачки срещу спорната пенсионна реформа. Държавният глава поиска незабавно възстановяване на обществения ред в страната, след като в неделя протестиращи опитаха да подпалят дома на кмета на едно от предградията на Париж, при което съпругата на градоначалника пострада тежко.

По-рано бабата на убития Наел призова за спокойствие и настоя за прекратяване на насилието като подчерта, че то няма нищо общо със смъртта на внука ѝ.

Над  45 хиляди полицаи остават на крак в цяла Франция, а президентът Макрон продължава със срещите си с представители на правителството и парламента, както и с кметове на повече от 220 селища, засегнати от безредиците.

Най-ново

Единична публикация

Избрани