Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Насилието поражда насилие. Атака в Тел Авив е отговорът на военната операция в Дженин

[post-views]
Израелската полиция съобщи, че е осуетила нападение на „Ислямска държава“

Най-малко 7 души са ранени при нападение в Тел Авив, съобщи израелската полиция. Предполагаемият извършител е палестинец от Западния бряг, а деянието му се разглежда като отговор на мащабната военна операция в окупирания регион, посочват световните медии.

Трима от пострадалите в Тел Авив са в критично състояние, посочват местните власти. Полицията в израелската столица потвърди, че нападението е извършено с кола, която се е движила по една от улиците на града преди да се вреже пешеходци, намиращи се пред търговски център. След това водачът излязъл от колата си и опитал да нападне хората с нож, но бил прострелян смъртоносно от минувач.

Терористът е неутрализиран, увериха органите на реда, а министърът по сигурността от крайната десница Бен-Гвир приветства „смелия гражданин“, който го е сторил и подчерта голямото значение на въоръжените цивилни.

Предполага се, че извършителят е 20-годишен палестинец, а основните бунтовнически фракции в Западния бряг – Хамас и Ислямски джихад, приветстваха деянието му като героично и го определиха за естествения отговор на случващото се в Дженин.

Припомняме, че от понеделник сутринта палестинският град и прилежащия му бежански лагер е обект на най-мащабната израелска военна операция от години. При рейда вече бяха убити най-малко 10 души, сред които четирима непълнолетни, а повече от 120 други са ранени. Наред с това, повече от 3 хиляди палестинци бяха принудени да напуснат домовете си и да търсят спасение извън Дженин.

Основната цел на акцията, според израелските власти, е прочистването на района от терористичния елемент, като вече има задържани 120 заподозрени и остават още десетина други.

Бенямин Нетаняху – премиер на Израел:

„Силите ни за сигурност започнаха мащабна операция срещу терористични цели в Дженин. През последните месеци бежанският лагер там се превърна в убежище за тероризма, на който слагаме край.“

От Тел Авив обявиха, че целта на операцията е „почти изпълнена“, като са унищожени десетки експлозиви, както и помещения за съхранението им. Палестинската страна обаче определи случващото се като военно престъпление и открита агресия срещу цивилното население на Дженин.

Най-ново

Единична публикация

Избрани