Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

За да гарантира сигурността на Запорожката АЕЦ, МААЕ поиска по-широк достъп до реакторните блокове

[post-views]
МААЕ: Няма непосредствена опасност в атомната електроцентрала в Запорожие

Международната агенция за атомна енергия поиска по-широк достъп до окупираната от руските сили в Украйна Запорожка АЕЦ. Експертите ни трябва да са терен, за да оценят пълната картина, заяви директорът на Агенцията Рафаел Гроси.

Експерти на Международната агенция за атомна енергия през последните дни вече инспектираха част от обектите в рамките на Запорожката АЕЦ и на този етап няма индикации за наличието на мини или експлозиви. За да сме сигурни в това обаче ни трябва по-широк достъп, най-вече до покривите на реакторни блокове 3 и 4, както и до част от турбинните зали и охладителната система на централата, заяви директорът на Агенцията Рафаел Гроси.

С толкова високо напрежение и засилена военна активност в зоната най-голямата АЕЦ в Европа е важно да гарантираме, сигурността ѝ, особено на фона на противоречивите изявления за случващото се тук, допълни Гроси.

Припомняме, че през последните дни Киев и Москва си отправиха насрещни обвинения в подготовката на саботаж срещу Запорожката атомна централа.

Местният губернатор увери, че ситуацията в зоната е под контрол и сред местните няма паника, но се появиха и съобщения, че населението е започнало да се презапасява  с продукти от първа необходимост.

Най-ново

Единична публикация

Избрани