Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Favicon_File
Търсене
Close this search box.

Как Украйна се учи да „лови“ руските дронове самоубийци

[post-views]
Победата на Украйна е невъзможна без трансформация на руските национални движения, смятат депутати в Киев

Вподземие в центъра на Киев в края на миналия месец, далеч от любопитни очи, стотици инженери и иноватори се срещнаха с висши военни служители, за да обмислят начини за по-добро неутрализиране на евтините руски дронове самоубийци, които все още опустошават украинските градове.

Това беше рядка възможност да се види отблизо надпреварата на Украйна с Русия в технологичното въоръжаване. Страната черпи от иновациите на частния сектор, заложени с държавен рисков капитал, и доставя хиляди бойни дронове за процъфтяваща военновременна индустрия.

„Войната днес е технологична, като промените в технологиите и на бойното поле се случват всеки ден“, каза в кулоарите на срещата Михайло Федоров, вицепремиер на Украйна и министър на цифровите трансформации.

„Ройтерс“ беше единствената медия, поканена на събитието, където високопоставени служители и министри се смесиха с инженери и ексцентрични ентусиасти. Един мъж например пристигна по шорти и бейзболна шапка с голям дрон под мишница.

Организаторите разпределиха 3 милиона долара парични награди между три екипа от експерти, за които се смята, че са представили най-добрите дронове или технология за електронна война срещу руските дронове от ирански произход „Шахид“, които летят на рояци към целите си и експлодират при удар.

През май Русия атакува Украйна с рекорден месечен брой над 300 дрона, показват официалните данни. Това е предизвикателство за планиращите в украинските институции, загрижени да защитят енергийните доставки тази зима. Миналата зима Русия се опита да осакати електрическата мрежа с въздушни удари. „Искаме да се подготвим за… следващата зима, за да отговорим на тези предизвикателства“, каза вицепремиерът Александър Кубраков.

Иранските дронове летят толкова ниско, че могат да избегнат откриването им от противовъздушната отбрана, докато техните навигационни системи са достатъчно солидни, за да затруднят свалянето им с оръжия за електронна война срещу дронове, които действат чрез създаване на нарушения в радиочестотите.

Западът е предоставил сложни системи за противовъздушна отбрана за противодействие на ракетни атаки, но свалянето на рояци дронове, които струват по 50 хил. долара, с ракети от 1 милион долара не е идеалното решение, казват официални лица.

„Това не е рентабилно, така че трябва постоянно да намаляваме цената на средствата, които използваме за унищожаване на шахидите“, каза Федоров. „Говорим за откриване (на дронове) с помощта на акустични и други средства, а също и за действителното им унищожаване.“

Организаторите на събитието помолиха от съображения за сигурност „Ройтерс“ да не разкрива фамилиите на участниците.

Един от тях, Александър, каза, че екипът му представя „квадрокоптер“, който има крила, освен че е с витло. Той каза, че апаратът може да лети много по-бързо и по-дълго от другите дронове. „Това ще бъде дрон, който… ще излита вертикално, за да прихваща или настига дронове, да ги сваля или да ги заглушава“, каза той.

Друг участник, Юрий, инженер и заместник-ръководител на украинска компания, каза, че екипът му е представил проекти за нови системи за електронна война срещу дронове, които биха били по-ефективни срещу „Щахид“.

Дроновете са широко използвани във войни в Йемен, Сирия и Нагорни Карабах, но никога това не е ставало в такива мащаби като тези в Украйна, казват официални лица. „Това наистина е безпрецедентна война на дронове“, каза Федоров, добавяйки, че иновациите във военните технологии на Украйна процъфтяват след нахлуването на Русия.

Украйна започна проект за групово финансиране миналата година, насочен към създаването на „Армия от дронове“, която прерасна в държавна програма, обхващаща всичко – от производството на безпилотни летателни апарати до обучението на пилоти на дронове.

„Няколко месеца след началото на пълномащабното нахлуване всички разбраха, че най-ефективният начин за провеждане на разузнаване и поразяване на врага са безпилотните летателни апарати“, каза бригаден генерал Юрий Шчихол. Той ръководи обществените поръчки за държавната програма и казва, че досега е купил 15 хил. дрона, като повечето идват чрез Министерството на отбраната, а други са доставени от чуждестранна помощ и доброволци.

Общият брой на безпилотните апарати, използвани от Украйна на бойното поле, не е известен.

„Нашата цел тази година е да купим повече от 200 хиляди атакуващи и големи разузнавателни дронове… Ще купим толкова, колкото са налични за покупка на пазара“, каза Шчихол.

Федоров каза, че производството на дронове вече се извършва в цяла Украйна въпреки заплахата от руски въздушни удари, добавяйки, че на производителите е било казано да разпределят работата на различни обекти и да използват бомбоубежища за част от производствения процес.

„Виждаме, че днес този подход действа и всички производители продължават да работят и ракетите не удрят производството. Те (ударите) се случват, но не в такъв мащаб“, каза той.

Повече от 80% от купените дронове са украинско производство и се сглобяват в Украйна, добави Федоров.

Анатолий Храпчински, който работи за фирма, разработваща технологии за електронна война, обяснява разликата в подхода на Украйна към технологичните иновации спрямо този на Русия. Докато руският подход е отгоре надолу и е доминиран от държавни организации, каза той, украинският се ръководи от частния сектор и включва много по-малки компании.

„Имаше седем компании, които можеха да продават дронове на държавата, когато започнахме този проект миналата година. Днес са 40 и ще бъдат 50 до края на годината“, каза Федоров.

Той каза, че държавният рисков капитал помага за разширяване на местното производство и че Украйна има предимство пред Русия, защото може да споделя технологии с чуждестранни партньори и не трябва да се тревожи от санкции.

„Благодарение на средствата компаниите започват да локализират производството в Украйна. Днес купуваме части по целия свят, включително в Китай. Но локализацията постепенно се случва“, каза Федоров.

Източник: dnevnik.bg

Share

Най-ново

Единична публикация

Избрани