Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Украйна обвини Русия, че подготвя саботаж в АЕЦ „Запорожка“

[post-views]
Швейцария прие да е домакин на мирна среща за Украйна

Украйна обвини Русия, че подготвя саботаж в АЕЦ „Запорожка“
Снимка: ukrinform.ua

Русия подготвя цитирам „опасна провокация“ в окупираната от войските й Запорожка атомна централа. За това предупреди украинският президент Володимир Зеленски своя френски колега Еманюел Макрон в телефонен разговор, предаде агенция „Ройтерс“.

Запорожката атомна централа, която с шестте си реактора е най-голямата в Европа, беше превзета от Руската армия още в първите дни на войната, припомня агенция Ройтерс.

От тогава комплексът често е заложник на продължаващите военни действия между силите на Украйна и руската армия, които се обвиняват взаимно за размяната на удари, и които могат да причинят ядрена катастрофа, коментира медията.

„Предупредих колегата си, че окупационните войски подготвят опасни провокации, в Запорожката (ядрена централа)“, стана ясно от съобщението на украинския президент Зеленски в Туитър за проведения разговор с Еманюел Макрон.

Двамата лидери са се разбрали, заедно с МААЕ да държат ситуацията под максимален контрол, става още ясно от съобщението в Туитър.

Само преди дни украинското разузнаване съобщи, че руската армия е поставила експлозиви на покривите на два от реакторите. Макар и евентуалното им взривяване да не представлява опасност за тях, кадрите могат да бъдат представи, като умишлена украинска атака, смятат украински военни.

В същото време силите на Киев продължават да напредват по три направления – Бахмут, Мелитопол и Бердянск, съобщи през деня украинската информационна агенция УКРИНФОРМ, позовавайки се на военното командване.

На фона на прокрадващите се критики, че украинската контраофанзива върви към застой, Институтът за изследване на войната излезе с нова оценка. „Украинските въоръжени сили са се фокусирали върху създаването на асиметрично изтощение: съхранявайки живата си сила с цената на по-бавно териториално придвижване напред, ВСУ постепенно унищожава живата сила и техника на окупаторите“, посочват анализаторите на американския институт.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани