Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Украйна и Русия трябва да спрат да използват касетъчни боеприпаси, заяви „Хюман райтс уоч“

[post-views]
Русия съобщи, че повече от 50 проукраински бойци са убити при нападенията срещу Белгородска област

И руските, и украинските въоръжени сили са използвали касетъчни боеприпаси, които са причинили смъртта на украински цивилни, заяви правозащитната организация „Хюман райтс уоч“ днес в доклад, цитиран от Ройтерс. Той идва в момент, в който САЩ обмислят дали да откликнат на искането на Украйна да бъда снабдена с такива оръжия.

Международната неправатилствена организация за наблюдение на човешките права „Хюман райтс уоч“ призова и Русия, и Украйна да спрат да използват тези оръжия и настоя САЩ да не ги доставят.

Повече от 20 държави са подписали международно споразумение за забрана на касетъчните боеприпаси. Това са множество малки експлозиви, събрани в бомба, ракета или артилерийски снаряд, които се разпръскват от носителя си по време на полет върху голяма площ и могат да убият или осакатят нищо неподозиращи цивилни граждани, като се взривят месеци или години по-късно.

И Русия, и Украйна, и САЩ отказаха да подпишат това споразумение.

Висш служител от Пентагона каза миналия месец, че касетъчните боеприпаси биха били полезни на Украйна при отблъскването на руските въоръжени сили, но тяхната доставка в Киев все още не е одобрена заради ограничения, наложени от американския Конгрес, и притеснения от страна на съюзниците на САЩ.

Украйна е изстреляла ракети с касетъчни боеприпаси в контролирани от Русия райони във и около източния украински град Изюм, Харковска област, след руската инвазия миналата година, информира „Хюман райтс уоч“, откъдето са говорили с над 100 местни жители, очевидци и служители на аварийни екипи.

Организацията вече е докладвала употребата на касетъчни боеприпаси в Украйна и от страна на Русия, като са убити редица цивилни граждани. Също така организацията „Хюман райтс уоч“ е документирала използването във военните действия на бомби с касетъчни боеприпаси и от двете воюващи държави.

„Касетъчните боеприпаси, използвани от Русия и Украйна, сега убиват мирни граждани и ще продължат да го правят още дълги години занапред“, казва Мери Уеъръм, оръжеен директор на организацията.

„И двете държави трябва незабавно да спрат да ги използват и да не се опитват да се доберат повече до тези оръжия с безразборен смъртоносен ефект“, добавя тя.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани