Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Европейската противовъздушна отбрана се разширява, Швейцария и Австрия се включват в проекта на Германия

[post-views]
Европейската комисия предлага новото военно оборудване в ЕС да се договаря със съвместни обществени поръчки

Швейцария и Австрия се включват към европейската система за противовъздушна отбрана. Министрите на отбраната на двете страни заявиха желанието си за това на германския си колега по време на традиционната си годишна среща. В Берн тримата министри обсъждат широк кръг въпроси, свързани с ефекта от войната в Украйна върху европейската политика за сигурност.

Ситуацията на Стария континент изглежда е критична, коментират експертите, щом страни, известни със строгия си военен неутралитет като Швейцария и Австрия, решиха да се присъединят към инициативата за общоевропейска противовъздушна отбрана. Десните формации в двете държави подложиха на критики решението, но правителствата в Берн и Виена увериха, че риск няма и мярката не противоречи на неутралния им статут.

Министрите на отбраната на Швейцария и Австрия, съответно Виола Амхерд и Клаудия Танер, заявиха пред германския си колега Борис Писториус желанието на страните си да се включат в иницирания от Берлин проект за създаване на общоевропейска наземна противовъздушна отбрана.

Припомняме, че европейският Небесен щит, по подобие на израелския Железен купол, е единна система за защита от въздушни и ракетни нападения. Темата стана особено актуална след руската инвазия в Украйна миналата година. Колективната противовъздушна отбрана е много по-ефективна, а и по-евтина, от изолираните национални усилия, смятат 17-те държави, които вече участват в проекта. Сред тях е и България, като страната ни е една от първите, заявили желание да се включат.

Най-ново

Единична публикация

Избрани