Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Мадрид каза, че на Украйна не бива да се доставят касетъчни бомби; Лондон не препоръчва употребата им

[post-views]
Испания пое командването на военноморските сили на НАТО

Не бива да се изпращат касетъчни бомби в помощ на Украйна, заяви днес испанският министър на отбраната Маргарита Роблес – ден след като САЩ обявиха, че ще изпратят такива оръжия на Киев, за да подпомогнат контранастъплението му срещу руските сили, предаде Ройтерс.

Касетъчните боеприпаси са забранени от над 100 държави, включително Испания. Обикновено те разпръсват множество по-малки експлозиви, способни да убиват безразборно на голяма площ. Тези, които не успеят да се взривят на момента, представляват опасност в продължение на десетилетия.

„Испания има твърд ангажимент към Украйна, но и твърд ангажимент, че определени оръжия и бомби не може да се доставят при никакви обстоятелства“, заяви Роблес пред репортери на митинг в Мадрид преди насрочените за 23 юли национални избори.

„Не“ на касетъчните бомби и „да“ на легитимната отбрана на Украйна, която според нас не бива да се осъществява с касетъчни бомби“, каза министърката. Роблес заяви, че решението за изпращане на касетъчни бомби е взето от американското правителство, а не от НАТО, чийто член е Испания.

Сред испанските партии има широка подкрепа за подпомагането на Украйна и предоставянето на военна помощ на Киев.

Британският премиер Риши Сунак, на свой ред, заяви, че страната му е част от конвенцията, която не разрешава използването на касетъчни боеприпаси.

Великобритания е подписала конвенция, която забранява производството или употребата на касетъчни боеприпаси, и не препоръчва използването им, заяви днес министър-председателят, след като Вашингтон обяви намерението си да снабди Украйна с тях.

„Ние ще продължим да даваме своя принос в подкрепа на Украйна срещу незаконното и непровокирано нахлуване на Русия“, заяви пред репортери Сунак, цитиран от Ройтерс.

Русия, Украйна и САЩ не са подписали Конвенцията за касетъчните боеприпаси, която забранява производството, складирането, използването и трансфера на този вид оръжия.

Съветникът по националната сигурност на Белия дом Джейк Съливан заяви, че Украйна е предоставила писмени уверения, че „ще ги използва много внимателно“, за да сведе до минимум риска за населението.

Запитан защо предоставя касетъчните боеприпаси сега, президентът Джо Байдън заяви пред репортери, че причината е, че мунициите в усилието за отбрана срещу Русия „са се изчерпали“.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани