Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Михаил Заимов: на Созопол с любов

[post-views]
Михаил Заимов: на Созопол с любов

Новата му книга разказва за каменната гора до северния бряг на града и още други истории

„Созопол в образи и думи” (издателство „Парадокс”) е новата книга на Михаил Заимов. Един автор с огромна любов към морето и с чувство на отговорност да се запази нетленното значение на духа на този град. Един автор, който няма родствена връзка със Созопол, но го приема за свой от деня през 1971, когато стъпва в него. Образите в книгата са плод на 20 г. дирене на автора й из антиквариати и битпазари, специализирани сайтове, частни колекции и семейни архиви на негови созополски приятели: с над 200 фотографии и истории, а реално събраните са всъщност над 2000… Думите, допълващи фотографиите са и споделените истории на созополчани, разказани от автора. А самият той казва: По време на половинвековното ми битуване съм се опитвал да печеля приятели и смислени хора за созополската кауза.

„На хвърлей камък от северния бряг на созополския полуостров на дълбочина от 10-18 м се простират подобно на мълчаливи свидетели на земната еволюция десетки вкаменени дървесни дънери. Това е подводната каменна гора в Черно море”. Тази и много други истории можем да прочетем в книгата на Михаил Заимов. А в раздела „Созополска архитектура” виждаме созополските възрожденски къщи. Има разказ и за мелниците, и за Рибарското училище. Всъщност, това е книга с неизбежно продължение с нови истории. Авторът й е морски пътешественик и откривател, водолаз, фотограф, художник, писател и телевизионен водещ, с множество изложби с подземна фотография и създател на  албумите „Светът на спокойствието” и „Черноморски диалози”. А заедно с издателката Ана Събева се обединяват, за да създадат енциклопедично издание, посветено на Черно море…

Британска комедия тръгна от Theatro на турне

Пиесата „Премахни от приятели” под режисурата на актьора от Народния театър Валентин Ганев (виждали сме го стотици пъти в моноспектакъла „Контрабасът”) се оказва смях през сълзи. Героите на Мария Сапунджиева, Деян Ангелов, Анелия Луцинова, Владимир Зомбори и студентката от НАТФИЗ Катя Иванова се забъркат в рискови ситуации в нейния сюжет. Заглавието е хит в лондонския „Уест Енд” и хвърля сатиричен поглед върху катастрофалния стремеж на хората от средната класа в Англия винаги да изглеждат мили, любезни и възпитани. Авторът е Стивън Мофат – награждаван шотландски писател, който стои зад британските сериали „Шерлок” и „Доктор Кой”.

Именно проблемът с прекалено добрите британски маниери е в основата на сюжета. Британското възпитание запознава героите Питър и Деби Линдел с екстравагантната и похотлива вдовица Елза Жан Краковски (в ролята е Мария Сапунджиева). Тяхното „приятелство” започва на палубата на круизен кораб и продължава в социалните мрежи. Докато един ден Елза не се самопоканва в дома им за седмица. Твърде късно и необратимо двамата научават страшна истина за нея. Това ги качва на влакчето на ужасите. И семейството трябва да защити всичко, което обича…, но по английски – без да изглежда невъзпитано.

НАКРАТКО

Отсега почитателите  на  Б.Т.Р. очакват събитието на 13 октомври, когато любимата им група ще отбележи 30-годишния си юбилей в зала 1 на НДК. Концертът ще бъде записан и издаден, след което е и голямото турне на музикантите в страната. Песните им ще са в нови аранжименти, адаптирани за рок група и симфоничен оркестър. Б.Т.Р. излизат на сцената заедно със симфоничния оркестър на театър „Константин Кисимов” във Велико Търново под диригентството на маестро Георги Патриков. Очаква се концертът да е сред най-мащабните музикални събития от културния афиш на 2023 г.

Детски летен университет в регионалната библиотека в Плевен създава това лято интерес и към четенето. Ще бъдат четени препоръчителните списъци книги от училище и книги на чужди езици, адаптирани за децата. Всеки вторник и четвъртък те ще се срещат с актьори от театър „Иван Радоев”, ще има и Детска хоротека, където ще се запознават с фолклора ни. И още – занимания по екология и биология, по роботика и интерактивни игри на английски език.

Любо Киров ще пее песните „Облаче ле, бяло” и „Хубава си, моя горо” на площад „Св. Александър Невски”, като част от концерта на световноизвестния English Chamber Orchestra. Британският оркестър, който от 1977 г. е под патронажа на крал (тогава принц) Чарлз III, на гала концерта в София пред катедралния храм на 13 юли ще свири произведения на Моцарт, Хендел, Бах и Елгар. Това продължава традицията класика да звучи на открито в центъра на София, започната с концерта на Соня Йончева и Пласидо Доминго през август 2021 г. Албумът на Любо Киров „Целуни ме” е най-продаваният в България за 2022 г., а интересът към националното му турне е огромен.

Герои от любими комикси и филми от пясък показват скулптори в рамките на традиционния пясъчен фестивал в Бургас. Темата тази година е избрана от деца, пожелали да видят претворени от пясък супергерои от комиксите. Скулпторите ще покажат и Хари Потър, и герои от „Междузвездни войни”. Автори са и участници от Турция и Украйна. „Пясъчното градче” традиционно се разполага в парк „Езеро” и до края на септември ще е отворено от 9:00 до 21:00 часа без почивен ден.

Юли и август – отново сезон на Софийската филхармония

Юли и август отново са щедри на концерти месеци за любителите на класическата музика. На 4 сцени (до 31 август) ще свири Софийската филхармония в летния си сезон „Споделете музиката”. В София сцените са зала „България” и атриумът на „Квадрат 500”, срещу катедралата „Св. Ал. Невски”. Музиката е за всички вкусове: от Моцарт и Хендел до Нино Рота и Астор Пиацола. В зала „България” солистите и диригентите са Щефан Фрухт, Кевин Спаньоло, Найден Тодоров, Беса Лугичи, Михаил Михайлов и Джанкарло де Лоренцо. В квадратното вътрешно пространство на „Квадрат 500” програмата е на камерни ансамбли от състава на филхармонията: „Кварто квартет”, дуетите Иван Пенчев – цигулка и Деница Димитрова – арфа и програмата „Италия Белла” на вокален състав „Бела Воче”.

Първият ни оркестър е и музикален домакин на летния фестивал на езерото в Правец Pravets Art Night, създаден в началото като „Моцартови празници”. Под палката на диригента си Найден Тодоров филхармонията ще изнесе 2 концерта. На 21 юли той е посветен на музиката на Хайдн, Моцарт и Бетовен с участието на тромпетистката Люсиен Реноден Вари. А на 22 юли в концерта ще блести косовското сопрано и любима ученичка на създателката на фестивала Христина Ангелакова Беса Лугичи.

Най-ново

Единична публикация

Избрани