Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Нови протестни шествия във Франция след смъртта на младеж в парижко предградие

[post-views]
Около 45 000 полицаи и няколко бронирани автомобила се включиха в потушаването на протестите във Франция, които продължиха четвърта поредна нощ

По улиците на няколко френски града днес отново имаше протестни шествия след смъртта на младеж, спрян с колата си за полицейска проверка преди десетина дни в парижкото предградие Нантер, предадоха ДПА и Франс прес.

Няколкостотин души се включиха тази сутрин в шествие в Страсбург, носейки транспарант, на който пишеше: „Скръб и гняв“. Планираната в центъра на Марсилия демонстрация беше преместена на друго място по нареждане на полицията.

В покрайнините на Париж се разгоря полемика във връзка с планирано шествие в памет на чернокож млад мъж, починал през 2016 г. след полицейска проверка. Сестрата му искаше да премести протестния митинг в центъра на Париж, след като провеждането му в столично предградие беше забранено от властите. Полицията забрани шествието тази сутрин, позовавайки се на напрегнатата ситуация след неотдавнашните размирици в цялата страна.

Освен това протестът е бил регистриран твърде късно и заради други планирани шествия не е имало полицаи, които да придружават протестиращите, се уточнява в заповедта за забрана. Въпреки това се очаква хора да се съберат следобед на парижкия Площад на републиката.

Франция е разтърсена от бунтове и протести срещу полицейското насилие след смъртта на 17-годишния Наел в парижкото предградието Нантер на 27 юни. В много части на страната последваха грабежи, палежи и ожесточени сблъсъци между полицаи и размирниците.

Полицаят, произвел смъртоносния изстрел срещу Наел, е разследван по подозрение в убийство, а размириците до голяма степен утихнаха. Има обаче опасения за евентуално подновяване на насилието на 14 юли, когато е официалният празник на Франция, отбелязващ щурма срещу Бастилията от революционерите през 1789 г.

Франция оспори декларацията Комитета на ООН за премахване на расовата дискриминация, който прие вчера декларация, осъждаща „прекомерната употреба на сила от силите на реда“ в отговор на размириците, разтърсили Франция. В отговор Париж определи тази позиция като пресилена и „необоснована“.

Комитетът също така призова френските власти „да приемат закони, които да дефинират и забранят расовото профилиране“. Френското вътрешно министерство подчерта днес, че „всяка мярка за етническо профилиране от страна на силите на реда е забранена във Франция“, като увери, че води засилена борба срещу злоупотребите.

„Всяко докладвано дискриминационно поведение се проследява и, когато се установи, че е извършено нарушение, то подлежи на административна или съдебна санкция“, се допълва в текста. „Силите на реда във Франция са обект на вътрешен, външен и съдебен контрол, какъвто има в малко страни“.

Франция приканва комитета „да прояви повече проницателност и умереност в коментарите си, които, за съжаление, са едностранчиви и приблизителни“ и изразява учудване „неразбиране“ към „липсата на солидарност и съпричастност към избраните представители или представители на френските институции, които са били нападнати /…/, и към 800-те ранени полицаи, жандармеристи и пожарникари“.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани