Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Остри критики в Германия заради решението на САЩ да достави касетъчни боеприпаси в Украйна

[post-views]
Германия разреши износа на 150 ракети „въздух-въздух“ ИРИС-Т за Саудитска Арабия

Планът на правителството на САЩ да достави касетъчни боеприпаси на Украйна предизвиква остри критики в Германия. Над сто държави в света забраняват използването на подобен вид оръжия.

Планираната от САЩ доставка на касетъчни боеприпаси за Украйна предизвика широка международна критика. Засега германското правителство реагира сдържано, а в петък говорителят на правителството Щефен Хебестрит се въздържа от директни критики, въпреки че Германия е една от над 100-те държави, които са подписали така нареченото Споразумение от Осло и по този начин са забранили използването на касетъчни боеприпаси.

Споразумението забранява производството, съхранението, използването и трансфера на такива боеприпаси. САЩ, подобно на Русия и Украйна, не са подписали споразумението. От редиците на Зелената партия вече се чуват по-ясни критики към обявените доставки от САЩ. Антон Хофрайтер, председател на Комисията по европейски въпроси в Бундестага, подчерта в интервю за информационна агенция dpa, че отхвърля тази стъпка.

Вместо това Германия трябва да подкрепи още повече Украйна, включително и във военно отношение. Хофрайтер спомена например доставката на крилати ракети за украинската армия. Неотдавна Украйна поиска от германското правителство да предостави на собствените ѝ въоръжени сили крилати ракети „Таурус“.

Досега от страните от НАТО само Великобритания е доставила крилати ракети на Украйна.

„Ако британците доставят крилати ракети, не виждам причина Германия да не може да направи същото“, подчерта Хофрайтер.

Освен това зеленият политик призова Германия да подкрепи с логистика и обучение алианса на изтребителите, воден от Дания и Нидерландия.

„След като се колебахме толкова дълго и по този начин дадохме възможност на руската армия да укрепи фронта толкова силно, трябва да се поучим от това и да станем по-бързи“, поиска Хофрайтер и същевременно призова канцлера Олаф Шолц да настоява по-силно за оръжейни доставки за Украйна на срещата на върха на НАТО, която предстои следващата седмица.

Източник: bnr.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани