Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Хиперзвукова ракета спира заплахи в екзосферата

[post-views]
Хиперзвукова ракета спира заплахи в екзосферата

„Стрела 3“ е екзосферна, хиперзвукова, антибалистична ракета, съвместно финансирана, разработена и произведена от Израел и САЩ. Има таван на полета 100 км. Тази ракета прехващач е част от модулната система за противовъздушна отбрана „Стрела“, която открива, проследява, прехваща и унищожава вражески тактически балистични ракети. Екзосферата е с дебелина 10 000 км над земната повърхност. Оттам нагоре започва откритият космос.

Ракетата прехващач „Стрела 3“ е част от Оръжейната система „Стрела“ (AWS), която е първата в света оперативна, национална, самостоятелна система за защита от тактически балистични ракети (ATBM). На базата на уникално ефективните ракети прехващачи „Стрела 2“ и „Стрела 3“ модулната система за противовъздушна отбрана „Стрела“ открива, проследява, прехваща и унищожава връхлитащите тактически балистични ракети, носещи бойни глави с голям разрушителен потенциал. По този начин системата защитава националните активи и населените места.

„Стрела“ е иновативна система, предназначена да унищожава най-новите заплахи с по-голям обсег, включително и такива, които носят на борда си оръжия за масово унищожение. Ракетата „Стрела 3“ се интегрира безпроблемно в системата „Стрела“ допълвайки настоящите и бъдещите модификации на ракетата „Стрела 2“. Това многократно увеличава възможностите на цялата система и то на по-високо ниво.

„Стрела 3“ е двустепенна ракета, със стартов и маршови двигател. Има работен обхват 2400 км, таван на полета над 100 км. Ракетата е хиперзвукова, с векторна тяга, което я прави изключително маневрена. Стартира от наземни и подземни силози. Може да бъде и корабна. Според представител на Израелската космическа агенция „Стрела 3“ може да служи и като антисателитно оръжие. Тя е най-високото ниво в многопластовата противовъздушна отбрана на Израел.

В света са много малко държавите, които притежават технологии за сваляне на сателити. По време на тестове една батарея от „Стрела 3“ успява да прехване пет цели за 30 секунди и да ги унищожи. Успешен е и тестът за унищожаване на заплаха в екзосферата. Сред усъвършенстваните сензори за бъдещата многопластова система за противовъздушна отбрана са подобрените радари Green Pine и AN/ TPY-2 и електрооптичните сензори, монтирани на високолетящи дронове.

В Европа показват първия въоръжен тежък дрон

Наскоро Франция направи публичен дебют на първия си боен безпилотен летателен апарат. Дронът Aarok тежи 5,5 т., проектиран е и произведен тайно във Франция от малка компания, основана преди десетина години. Освен това Франция участва и в програмата „Евродрон“, в която са още Германия, Италия и Испания.

Тайнственият „Аарок“ стои малко встрани от програмата „Евродрон“  например с факта, че компанията, която го създаде, се самофинансира, а не ползва милиардния бюджет на „Евродрон“. Другата отлика е, че „Аарок“ е два пъти по-малък от 11-тонния „Евродрон“, чийто първи полет се очаква към 2027 г. По основни характеристики обаче той отговаря на изискванията за дроновете тип MALE UAS. Това е боен, дистанционно управляван безпилотен летателен апарат, предназначен да лети на средна височина и да притежава голяма издръжливост във въздуха. Носи полезен товар 2,7 т и лети 3 ч. Размахът на крилата му е 22 м. Първият му полет трябва да се осъществи до края на тази година.

Безпилотните самолети увеличават силата на флота

Безпилотните самолети, преосмислени и натъпкани с революционни технологии, стават реален фактор за справяне с големите предизвикателства пред военноморските сили. Такъв е известният дрон MQ-9B Sea Guardian (Пазител на морето), който трябва да служи на Военноморските сили на САЩ. Дронът MQ-9B е многоцелеви и може да ескортира групи от кораби, да осигурява наблюдение, насочване и комуникации на бойните морски сили. Да изпълнява мисии по ранно предупреждение, електронна война, да провежда бойни атаки от въздуха към водната повърхност, борба с подводници и унищожаване на морски мини. Полезният му товар е 2155 кг. По тази причина може да бъде оборудван с най-различни сензори и въоръжение.

Дронът MQ-9B Sea Guardian е морският вариант на MQ-9B Sky Guardian (Пазител на небето). Тези дронове са от семейство безпилотни системи, които през последното десетилетие са постигнали над 7 млн. летателни часа, поддържайки операции по цял свят, от бойното поле до екологични и хуманитарни мисии.

MQ-9B предлага ненадмината ситуационна осведоменост, той е следващо поколение дистанционно пилотирани авиационни системи, предоставящи постоянно наблюдение и разузнавателни данни по целия свят. Дронът е проектиран да лети далеч зад хоризонта повече от 40 часа при всякакви метеорологични условия, като предоставя ситуационна осведоменост денем и нощем. Интегрира се без проблеми в гражданското въздушно пространство. Оборудван е с революционен многорежимен радар Lynx и усъвършенстван електрооптичен/инфрачервен сензор. Излита и каца автоматично, има размах на крилата 24 м. Интегрира се безпроблемно с други системи и платформи. Може да прелети самостоятелно над 3500 км.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Михаил Григоров

Най-ново

Единична публикация

Избрани