Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.
Поуки от войната

Тодор Тагарев:

Хората са основният приоритет

СОР „Атлантик“ проведе форум за подготовката, превъоръжаването и изграждането на съвременни способности на БА

„Помощта за Украйна е един от приоритетите, по които работим, това е приоритет не само на думи, но има и реални действия, които вече са предприети. За мен основен приоритет са хората в отбраната. Ние ще работим в МО заедно с Щаба на отбраната и командванията да търсим подходящи решения в тази посока“, каза министърът на отбраната професор Тодор Тагарев на форума „Поуките от войната в Украйна за подготовка, превъоръжаване и изграждане на съвременни способности на Българската армия“.

„Преди година проведохме конференция, която имаше за цел да анализира последиците и военните поуки от първите сто дни от пълномащабната и бруталната война, която Руската федерация предприе срещу приятелска Украйна. Ние още тогава прогнозирахме, че нищо не би могло да сломи волята на героичните въоръжени сили на Украйна. Вярвахме и продължаваме да вярваме в решителността на техния президент, правителството и на целия украински народ за отстояване на свободата, териториалната цялост и суверенитеа. За нас никога не е стоял въпросът – дали страната ни трябва да помага на Украйна. Амбицията, която си поставяме с този форум, е да предизвикаме смислена и полезна дискусия, с която да дадем нашия принос за информиране и въздействие, а също и засилване на обществения дебат за последиците от 16-месечната агресия на Русия в Украйна. Така ще можем да систематизираме поуките и възможните стъпки на правителство и МО по ключови аспекти на националната и колективната сигурност и отбраната, политиките за модернизация на Въоръжените сили и др.“. Това каза в началото на форума полковник от резерва Вилис Цуров – председател на Управителния съвет на Съюза на офицерите от резерва „Атлантик“ (СОР „Атлантик“), който беше и организатор.

Събитието се проведе в Централния военен клуб в София и в него участваха представители на държавни институции и на МО, МВнР, МВР, Министерството на икономиката и индустрията, както и представители на дипломатически мисии на наши съюзници и партньори от НАТО и ЕС.

Едно от направленията, по които ще се работи, е това дали да концентрираме войска в някои райони, или не и дали има перспектива, или да се търси друг формат, за да намираме хора за служба, да ги задържаме на служба. Друг свързан въпрос според военния министър е този за резерва, гвардията и доброволните формирования. „Нямаме обаче обща национална концепция за това, как да организираме всички хора, които са готови по някакъв начин и под някаква форма да работят за по-високото равнище на сигурност на България. Трябва да намерим решение и модел, които са работещи и адекватни на нашите условия, култура и традиции“, посочи министърът. Трето направление за размисъл и дискусия е свързано с това как обучаваме новопостъпилите в редовете на армията. Системата на специализация още с постъпването според министър Тагарев е остаряла и вече не работи.

Членството на България в НАТО се доказва като един от основните гаранти за мир за нашата страна. Когато една държава не е член на съюза, тя наистина е застрашена. НАТО действа като възпиращ фактор. Затова четири парламентарни групи внесохме декларация, в която призоваваме на срещата на върха на НАТО във Вилнюс през следващата седмица да се даде не само пътна карта на Украйна за членство в НАТО, но и реална възможност страната да стане пълноправен член след края на войната“. Това каза Христо Гаджев, ръководещ заседанията на Комисията по отбрана в Народното събрание. Според него инвестициите в отбраната са приоритет №1 на държавата. 2% от БВП вече е минимален разход за отбрана от следващата година. Той даде подробности по определянето на бюджета за отбрана и подчерта, че е важно как ще се харчат тези пари, които трябва да бъдат приоритизирани и да доведат до нови способности.

„За нас е особено важна т. нар. устойчивост не само на хибридни заплахи, но и при защитата на системата за управление на държавата по време на кризи не само от граждански характер, но и при военни заплахи, включително и хибридни“, подчерта Гаджев. Той обърна внимание и на мотивацията на военнослужещите.

„Без силно мотивирани хора, които да служат в Българската армия и Въоръжените сили, независимо от закупената техника няма да имаме успех. Тук се включват и възнагражденията на военнослужещите, защото инфлацията изяде миналогодишното увеличение. Трябва да се повишат разходите и за различни видове социални пакети“, каза още Христо Гаджев.

Посланик Олеся Илашчук:

Помощта ви е от основно значение за нас

„Искам да благодаря за подкрепата и помощта, която оказвате на Украйна. Ние работим за здрав разум и за мир и сигурност, както и за възстановяването на международния правов ред и историческата истина. Специални благодарности към парламента на България за решението да предостави военно-техническа помощ. Благодарни сме и на българското правителство и лично на министъра на отбраната Тодор Тагарев за неговото решение да насочи помощ към Украйна по различни начини. Украинците очакват всяка стъпка, която ще доближи нашата победа. Това се случва във време, когато украинският народ е изправен пред руската жестокост, военни престъпления, които стават всекидневно. Тази помощ е от основно значение за нас“. Това каза по време на форума Н. Пр. Олеся Илашчук, посланик на Украйна в България.

Посланикът подчерта, че с помощта, която получават, могат с вяра надежда и сила да поддържат борбата и да защитят тяхното национално достойнство и правото да бъдат суверенна държава.

„Новата сцена на руската агресия, която започна през февруари 2022 г. показва не само несъгласие на Москва за влизането на Украйна в НАТО, става дума за различна идеология. Тя се базира на руския шовинизъм и империализъм, системно нарушаване на човешките права и култ към личността, както и нарушаване на международното право“, подчерта посланик Илашчук. Според нея Русия създава изкуствени военни конфликти в съседните страни, като извършва военни престъпления, геноцид, икономически и политически шантаж. Тя обърна внимание и на ядрените заплахи, като посочи, че е илюзия да се намали ескалацията с мирни преговори.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Венцислав Жеков

Най-ново

Единична публикация

Избрани