Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Канада се обяви против използването на касетъчни боеприпаси, каквито САЩ обещаха на Украйна

[post-views]
Канада наложи нови санкции на Русия и обеща още военни доставки за Киев

Канада се обяви против използването на касетъчни боеприпаси, каквито Съединените щати обещаха да предоставят на Украйна за нейната контраофанзива срещу руските окупационни сили, предаде Ройтерс.

Вчера канадското правителство потвърди, че ще продължи да се придържа към конвенцията от Осло, която забранява този спорен вид оръжие. „Ние не подкрепяме използването на касетъчни боеприпаси и сме ангажирани с това да бъде сложен край на въздействието на касетъчните боеприпаси върху цивилни, особено деца“, пише в изявлението.

Либералното канадско правителство на премиера Джъстин Трюдо излезе с тази позиция, въпреки че е един от най-гласовитите поддръжници на Украйна и от миналата година й обеща милиарди долари финансова, военна, хуманитарна и друга помощ, отбелязва Ройтерс.

В петък Съединените щати обявиха, че ще предоставят касетъчни боеприпаси на Украйна като част от нов пакет военна помощ за нея в размер на 800 милиона долара.

Киев приветства решението на Вашингтон и обеща да използва тези оръжия само за да освободи окупирани украински територии, но не и за атаки на руска земя.

Друг американски съюзник освен Канада – Германия, и генералният секретар на ООН Антониу Гутериш обаче се обявиха против изпращането на касетъчни боеприпаси на Украйна.

Над 100 държави са страни по конвенцията от Осло, която забранява тези спорни оръжия. Съединените щати, както и воюващите Русия и Украйна, обаче не са сред тях.

Касетъчните боеприпаси обикновено освобождават голям брой по-малки бомби, които могат да убиват безразборно в обширен район. Онези от тях, които не експлодират, представляват опасност десетилетия след края на съответния конфликт, посочва Ройтерс.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани