Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

В ЦИК вече постъпват въпроси за регистрацията не независими кандидати за кметските избори

[post-views]
Днес започва приемането на документи за регистрация на партии и коалиции в парламентарните избори на 2 октомври

В Централната избирателна комисия вече постъпват въпроси, от коя дата ще е възможно да се регистрират независимите кандидати за кметове в предстоящите наесен избори за местна власт.

От комисията все още не са утвърдили образците на изборните книжа, все още няма и насрочена дата за вота, но на сайта на ЦИК вече са публикувани отговори на често задавани въпроси.

Подробно са обяснени  изискванията към кандидатите. Те трябва да отговарят и на условието да имат регистриран постоянен или настоящ адрес и поне единият от тях да е в населеното място  на съответната община, в която се издига кандидатурата им, не по-късно от шест месеца преди датата на произвеждане на изборите.

Условието за уседналост важи и за избирателите, които ще пожелаят  да гласуват по настоящия си адрес. Те могат да гласуват на него, само ако той е регистриран 6 месеца преди датата на вота. За целта обаче ще трябва най-късно 14 дни преди изборите да подадат заявление до кмета, за да бъдат вписани в избирателния списък по настоящия си адрес.

Източник: bnr.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани