Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Пореден протест в Израел срещу планираната съдебна реформа

[post-views]
Десетки хиляди се включиха в протест срещу Нетаняху

Няколко десетки хиляди души се събраха снощи за 27-а поредна събота в центъра на Тел Авив и други израелски градове на протест срещу спорната съдебна реформа, планирана от дясното правителство, предаде Франс прес.

Организаторите казаха, че демонстрантите са били повече отколкото през последните седмици. 180 хиляди души са се включили според тях в протеста в Тел Авив.

Израелски медии споменаха за около 150 хиляди демонстранти.

Стотина души бяха разпръснати от полицията с водни оръдия, след като блокираха градски скоростен път в Тел Авив, констатира журналист от АФП на място.

Протестите в Израел отново набраха сила преди утре в парламента да бъде внесен законопроект, съдържащ важна част от съдебната реформа. Тя цели да ограничи правомощията на съда да се намесва при назначаването на министри.

В края на декември на власт в Израел дойде най-дясното правителство в историята на страната. След като то предприе опити да прокара реформа, която да ограничи правомощията на съдебната власт в полза на изпълнителната, избухнаха големи протести. Те принудиха кабинета да постави в края на март реформата на пауза. Последвалите преговори с опозицията обаче не дадоха резултат, отбелязва АФП.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани