Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Прокурорската колегия не назначи Даниела Талева за прокурор, разследващ Обвинител номер 1

[post-views]
Прокурорската колегия не назначи Даниела Талева за прокурор, разследващ Обвинител номер 1

Прокурорската колегия не назначи съдия Даниела Талева за прокурор, който да разследва главния прокурор. Формалният повод беше, че Колегията не е в пълен състав, но от изказванията на някои от съдебните кадровици стана ясно, че  смятат, че процедурата трябва да бъде спряна.

Заради допуснатото от Конституционния съд искане на бившия главен прокурор Иван Гешев за обявяване за противоконституционен на механизма за разследване на Обвинител номер едно и неговите заместници. Председателят на Комисията за атестациите и конкурсите Огнян Дамянов обяви, че именно такова е становище й, а неговото лично. Защото механизмът дава безконтролна власт на ръководителя на Наказателната колега на ВКС при сигнал да преценява има ли достатъчно данни за разследване на главния прокурор или негов заместник, както и че Прокурорската колегия няма право на преценка на качествата на избрания съдия преди да го назначи за прокурор. Дамянов припомни, че е казал това и при обсъждането на механизма в Народното събрание.

Въпреки личното му мнение, съвпадащо и с това на ръководената от него Комисия, Дамянов постави на дебат – дали решението да не бъде отложено, когато Прокурорската колегия е в пълен състав. Така и стана, като преди това – Калина Чапкънова повдигна въпроса и за евентуалната обществена реакция, а на тази отвън, ако процедурата бъде замразена:

Ако не се даде възможност да започне тази процедура биха могли да се застрашат определени обществени интереси. Възможността обществото бързо и своевременно да бъде уведомено за резултата от този казус, чрез извършването на проверка, т.е. посредством използване на способи, които са предвидени в закона.

Още вчера правосъдният министър Атанас Славов даде знак, че ако Даниела Талева не бъде назначена за прокурор по сигнала срещу и.д. главния прокурор Борислав Сарафов, ще се обърне към Върховния административен съд.

А докато Прокурорската колегия се изясни три сигнала срещу Сарафов остават на трупчета- този, заради който беше избрана Талева – за имотни сделки на семейството и още два, единият, от който за аферата „Осемте джуджета“.

Източник: bnr.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани