Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Русия е уязвима във военно отношение, а подкрепата за Украйна е трайна, заяви Макрон

[post-views]
Макрон планира доставка на десетки ракети и стотици бомби за Украйна

Русия е уязвима във военно отношение и срещу себе си има Западът, който е решен трайно да подкрепя Украйна, заяви днес френският президент Еманюел Макрон, цитиран от Франс прес.

„Русия е уязвима във военно и политическо отношение, повече, отколкото смятат някои, а нашата подкрепа за Украйна е по-трайна, отколкото някои си мислеха, че ще бъде“, изтъкна Макрон на пресконференция след срещата на лидерите на страните от НАТО във Вилнюс.

Видяхме първите индикации за разделение в Русия, каза още френският президент, имайки предвид бунта на бойците от частната военна компания „Вагнер“, който според него е показал „слабостта на руските власти“.

Макрон призна, че Киев може би е разочарован от това, че НАТО не е поела по-конкретни ангажименти във връзка с присъединяването на Украйна към алианса.

„Легитимно е от страна на украинския президент (Володимир Зеленски) да бъде взискателен към нас, тъй като той се бори на бойното поле, неговата армия се бие и той защитава териториалната цялост на страната си, нейния народ и народа ѝ“, подчерта френският лидер.

Начертан е обаче пътят за присъединяване към НАТО, „за Украйна е отворен най-диретният път. Според мен направихме това, което трябваше да направим“, каза още Еманюел Макрон.

„В този момент на голяма неяснота трябваше да изпратим на Русия ясно послание, че тя няма да раздели и да изтощи европейските партньори и съюзниците (…) и че стремежът на Украйна да се присъедини към алианса ще бъде уважен“, допълни Макрон.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани