Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Италия възнамерява да купи танкове „Леопард 2“, за да подсили сухопътните си войски

[post-views]
Първите швейцарски танкове „Леопард 2“ пристигнаха в Германия с товарен влак

Италия възнамерява да купи танкове германско производство „Леопард 2“ (Leopard 2), за да подсили сухопътните си войски на фона на руската инвазия в Украйна, предаде Ройтерс, като се позова на изявление на служител на министерството на отбраната пред парламентарна комисия.

Изабела Раути от партия „Италиански братя“ на премиера Джоджа Мелони, заяви пред комисията по отбрана в долната камара на италианския парламент, че Рим се нуждае от значително модернизиране на сухопътните си войски и купуването на танкове „Леопард 2“ е част от тази стратегия.

Тази стъпка представлява първата официална италианска инициатива за модернизация на въоръжените сили след избухването на войната в Украйна. Администрацията възнамерява да включи програмата в многогодишния отбранителен бюджет за 2023-2025 г., като отдели за нея първоначално 4 милиарда евро през 2024 г. от общи разходи, които се изчисляват на 8 млрд. евро, каза Раути.

Тя обаче добави, че не е била започната конкретна процедура за придобиване на танковете и правителството ще поиска одобрение от парламента преди да изпълни плана.

Танковете „Леопард“ се произвеждат съвместно от германските компании „Краус Мафей Вегман“ (Krauss Maffei Wegman – KMW) и „Райнметал“ (Rheinmetall). В момента италианската армия разполага с около 200 танка „Ариете“, от които само около 50 са напълно готови за експлоатация, съобщи за Ройтерс източник от италианската отбрана.

Заедно с покупката на нови танкове „Леопард“ правителството възнамерява да модернизира танковете „Ариете“, за да подобри тяхната ефективност и безопасност, каза Раути.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани