Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов е избран за председател на Националния инициативен комитет за честването на 110 години от Балканските войни (1912-1913 г.)

[post-views]
Георги Клисурски е назначен за зам.-министър на финансите, Атанас Запрянов – на отбраната

Министерският съвет прие решение за изменение на състава на Националния инициативен комитет за честването на 110 години от Балканските войни (1912-1913 г.). Кабинетът прие и План за националните чествания на 110 години от Балканските войни (1912-1913 г.) през 2023 г. За председател на Националния инициативен комитет е избран заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов.

С Решение на Министерския съвет № 739/06.10.2022 г. бе създаден Национален инициативен комитет за честването на 110 години от Балканските войни (1912-1913 г.) през 2022-2023 г. Националният комитет има за задача да изготви План за националните чествания на бележитата годишнина с финансов разчет за необходимите разходи.

В изпълнение на възложената задача Националният комитет проведе поредица от заседания, на които обсъди и прие План за националните чествания през 2023 г. Разходите за изпълнението на включените в Плана събития и дейности ще бъдат осъществени в рамките на утвърдените бюджети на отговорните разпоредители с бюджет. Основните приоритети в Плана за националните чествания са свързани с популяризирането на българската бойна слава и отдаването на почит към подвига и саможертвата на българските военнослужещи, дали живота си в борбата за национално освобождение и обединение, както и с постигането на широк обществен отзвук сред българите в страната и чужбина и изграждане на патриотично съзнание като основа за военно-патриотичното възпитание на подрастващото поколение.

Съгласно поставените приоритети предложените събития и дейности в Плана са групирани в 6 подразделения – „Балканските войни и българската общественост“ „Военноиздирвателна дейност“, „Възпоменателни мероприятия в страната и чужбина“, „Военно-патриотично възпитание, насочено към подрастващите“ „Издателска и публицистична дейност“ и „Медийно отразяване и информационно осигуряване“.

Отбелязването на годишнини от българската военна история традиционно се радва на широк обществен отзвук и допринася за повишаване на самочувствието на българските граждани с ясно историческо самосъзнание чувство на отговорност към обществото и уважение към предците.

Източник: МС

Най-ново

Единична публикация

Избрани