Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Изпращаме за Украйна БТР-и с отпаднала необходимост за МВР

[post-views]
Изпращаме за Украйна БТР-и с отпаднала необходимост за МВР

Осем народни представители са внесли в Народното събрание проект на решение за предоставяне на военно-техническа подкрепа на Украйна. Те визират бронирана транспортна техника с наличното към нея въоръжение, както и резервни части за обслужването й, с отпаднала необходимост за нуждите на МВР. Депутатите искат подкрепата да бъде по реда на Споразумението между министерствата на отбраната на България и Украйна, относно безвъзмездно предоставяне на въоръжение, техника и боеприпаси.

В мотивите към проекторешението е записано, че с разформироването на Национална служба „Вътрешни войски“ и преобразуването й в Национална служба „Жандармерия“ през 1997 г., правоприемник на имуществото се явява МВР. Става дума за различни модификации бронирана техника, произведена между 60-те и 70-те години на миналия век. Според вносителите се отделят твърде много средства за поддръжка, а в същото време техниката би била трудно приложима при изпълнение на задачите на Жандармерията. Въпреки, че е с отпаднала необходимост тя може да бъде от полза за Украйна, се посочва в проекторешението.

Според запознати би било много по-лесно вътрешните министерства на България и Украйна да сключат необходимото споразумение и на тази основа техниката да бъде предоставена, без да минава през нашето Министерство на отбраната.

Най-ново

Единична публикация

Избрани